Filmaren Sebastian Lindblad och manusförfattaren Rodrigo Obón är noga med att inte avbryta varandra när de talar. Deras berättelser är kompletterande och skapar en helhet och djupare förståelse, något som också lyser igenom i deras senaste projekt - det 28 minuter långa dramat "Eddie".
- Våra hjärnor är så synkade att vi aldrig trampar varandra på tårna. Vi vet hur den andra tänker och har lärt oss att dra fördelar av det i vårt arbete, förklarar Sebastian Lindblad.
Filmade i sex dagar
"Eddie" kom till i en stuga i Abborreberg sommaren 2009. De två vännerna - som tidigare gjort kortfilmen "Tunna väggar" tillsammans - beslöt sig för att under några dygn isolera sig från omvärlden för att försöka få fram ett enkelt och hållbart manus.
- Vi arbetade med fyra idéer som vi tillslut satte ihop till ett manus och skickade till Film Öst, berättar Rodrigo Obón.
Projektledarna för Eastwood - Cnemas verksamhet för lovande filmskapare i Östergötland - tände på iden och i mars 2010 började inspelningen av "Eddie".
- Med en budget på drygt 50 000 kronor satte vi igång. Under drygt tre veckor filmade vi varje helg och i veckorna klippte vi, samtidigt som vi arbetade, säger Sebastian Lindblad.
En lång kortfilm
"Eddie" tillhör kategorin kortfilm, men liknar mer en komprimerad långfilm. Handlingen är nutida och utspelar sig i Norrköping där den arbetslösa Eddie lever tillsammans med sin 11-åriga son Jim.
- Det är ett socialrealistisk drama med mycket humor - svart humor, förklarar Rodrigo Obón.
- Som manusförfattare har man två alternativ - antingen kan man låta handlingen gå upp eller ned. Vi valde att ta den mörkare vägen. Vi ville visa en verklighet som finns men som inte så många ser, tillägger Rodrigo Obón.
Kontrakt med SVT
Sedan filmen visades på Norrköpings filmfestival Flimmer tidigare i år har den fått bred respons.
- Människor har hört av sig och funderat över slutet i filmen. Filmtittande är passiv aktivitet - ofta förväntar man sig att en film ska sluta på ett visst sätt, gör den inte det uppfattas det som obehagligt. Vi ser det som ett gott tecken om en film lämnar kvar en liten klump av obehag - det leder till eftertanke, säger Sebastian Lindblad.
I veckan ska Rodrigo Obón och Sebastian Lindblad skriva kontrakt med SVT där filmen kommer att visas vid sex tillfällen framöver.