Det forskarna har tagit fram är ett så kallat redox-flödesbatteri som har möjligheten att lagra överskottsenergi från exempelvis sol och vind och att utjämna belastningen i elnätet. De kan även användas som powerbank för bilar.
– Till exempel om vi har fint väder så kan det här systemet förvara energin från solpaneler så det kan användas senare på natten, säger Mikhail Vagin, förste forskningsingenjör vid LOE.
Batterierna är stationära och finns redan tillgängliga men då av oorganiska material.
Enkelt förklarat är det elektroder som leder energin i ett redox-flödesbatteri och en elektrolyt utanför själva cellen som förvarar energin.
Efter ett ungefär tre år långt projekt har nu forskarna på LOE lyckats ta fram ett redoxflödes-batteri med en vattenbaserad elektrolyt samt elektroder i organiska material.
Enligt ett pressmeddelande från Linköpings universitet har de organiska redox-flödesbatterierna ett lägre energiinehåll än de oorganiska motsvarande batterierna. Å andra sidan är de superbilliga, helt återvinningsbara, säkra och perfekta för att lagra energi och jämna ut belastningen i elnäten.
Dock återstår det en hel del forskning innan det kan bli frågan om att använda det i verkligheten.
– Vi är fortfarande långt bort från att applicera det här men vi jobbar fortfarande på det. Vi hoppas att det här ska kunna konkurrera med de batterier som redan finns men det återstår en hel del forskning.