Enligt Sveriges Psykologiförbund upplever en stor del av svenskarna trötthet under hösten och vintern och tre till fem procent utvecklar en depressionsepisod, det vill säga en årstidsbunden depression. Denna typ av depression är också vanligast under den mörkaste tiden på året.
- Några av de vanligaste symptomen vid årstidsbunden depression är ökat sömnbehov, en känsla av trötthet, koncentrationssvårigheter, ändrad aptit, större sockerbehov och sänkt grundstämning, säger Ali Sarkohi, legitimerad psykolog och adjunkt vid Institutionen för Beteende och Lärande (IBL), avdelning för psykologi vid Linköpings universitet.
Osäkert vad som förorsakar Varför årstidsbunden depression uppkommer finns det dock olika meningar om.
- Än i dag vet man fortfarande inte vad som exakt förorsakar årstidsbunden depression. Det finns olika förklaringsmodeller. Men man vet att ljuset påverkar vår biologiska klocka och våra hormoner, vilka i sin tur påverkar vår tankeverksamhet, stämningsläge, sömn, aptit och sexualitet. De som drabbas av årstidsbunden depression har också utsatts för minst antal soltimmar och bor oftare längs nordligare breddgrader, säger Ali Sarkohi.
- Det är dock viktigt att påpeka att årstidsbunden depression är en omtvistad diagnos och enligt Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) går det inte att skilja från andra depressiva tillstånd,?säger Ali Sarkohi.
redaktion@folkbladet.se