Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Den raringen hittar du inte i svampboken

NORRKÖPING
Det finns en liten rar sak som har hittats i skogen ovanför Grytgöl. Det heter grangråticka och är ett fynd som Gunnel Astridsdotter gjort under sina vandringar nära sin sommarstuga.
- Det var till och med svårt för Rolf Kalamark att identifiera den, men nu har den hamnat på rödlistan över svampar som är särskilt noga att hålla koll på, berättar Gunnel.

– Den växte på förmultnad ved, säger Gunnel Astridsdotter och visar upp sin ”rara” svamp, en grangråticka.
FOTO: ROBERT SVENSSON

– Den växte på förmultnad ved, säger Gunnel Astridsdotter och visar upp sin ”rara” svamp, en grangråticka. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Norrköping2003-08-28 00:00
Gunnel Astridsdotter älskar att ströva i markerna och kan massor om svamp. Häromdagen fick hon syn på en sort som var obekant. En ticka, brun men annars rätt lik fårtickan.
- Jag hittade den inte i mina svampböcker och tog kontakt med Rolf Kalamark som letade i sina utan att hitta. Och han har 30 böcker!
Men i Norrköping finns en tickexpert, läraren Dan Olofsson. Han kunde klassificera fyndet.
- Det finns den här grangråtickan och så finns den nära släktingen tallgråticka, säger han. Det är intressant för att de här tickorna brukar växa i särskilt värdefull natur. Nu kan inte en enda svamp säga att det är så, men det är viktigt att få veta var den finns och notera det.

<b>Inte för tallriken</b>
Det är alltså inte för att den är någon särskilt läcker matsvamp den här arten är viktig - även om den visst går att äta - utan det är en svamp som kan berätta att den här skogen kan ha höga naturvärden. "En indikation värd att observera," som Dan Olofsson säger.
- Det tror jag, det är underbara skogar norr om Grytgöl, säger Gunnel som är väl bevandrad i floran och faunan i området. En gång råkade hon på en parasollmossa med små råda växter som växte i spillning vid gamla Maria kyrka och det var också en raritet som kom att berättas om i Botanisk tidskrift.

<b>Viktig för miljön</b>
Vad beträffar den aktuella svampen berättar Dan Olofsson om vad som händer.
- Dom rödlistade svamparna är över 500 arter, de är hotade eller kräver viss hänsyn. Jag samlar in uppgifter om dom och det hamnar i artdatabanken som Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala. Den här svampen ska torka nu och sedan finnas i ett herbarium.
För en tid sedan hittade Dan Olofsson en saffransticka, än mer sällsynt än den här grangråtickan.

FOTNOT. Grangråticka heter boletopsis leucomelaena på latin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!