Den nyslipade Diamanten
NORRKÖPINGÖppen och ljus, engagerad och entusiasmerande. Så kan atmosfären i Norrköpings nyaste skola beskrivas. Igår började skolbarnen i Diamantens Lek och Inlärning i gamla Guldringen.
I går var det skolstart i Diamantens Lek och Inlärning. Stephan Andersson, rektor, passar på att vara bland barnen och lyssna på dem. Här spelar han på lyckohjulet, barnens favoritleksak på den nya skolan. FOTO: NICLAS SANDBERG
Foto:
- Skolan är fin, säger Maria som började i ettan igår.
- Lokalerna är jättefräscha och genomtänkta, säger Lotta Massi, förälder.
Byggnadens yttre utstrålar stram nyenkelhet. Men det svala intrycket utifrån övergår i mänsklig värme och glädje inomhus. När Folkbladet besökte skolan möttes vi av överförtjusta barn som rusade runt i gympasalen och vuxna fyllda av entusiasm.
<b>Stolt rektor</b>
Stephan Andersson, rektor tillsammans med Anita Gustavsson, visade oss stolt runt i de nya lokalerna. Planlösningen är ljus och öppen, med kontakt mellan olika rum. Utemiljön är varierad och anpassad för många olika aktiviteter.
Diamantens Lek och Inlärning ligger i en ombyggd del av gamla Guldringen. Ytterringen och innerringen har tagits tillvara och sammanlänkas av en gångpassage, där biblioteket ska ligga.
<b>Rum för intressen</b>
- Vi har haft en bra och öppen dialog med arkitekten, som har varit enormt lyhörd, säger Stephan Andersson.
Av föräldrar beskrivs Stephan Andersson som en eldsjäl. Han tycker att det är viktigt att skolan inte enbart uppnår de obligatoriska målen, utan även ger barnen utlopp för deras kreativitet och intressen. Därför har gymnastiksalen försetts med en scen för teater, musik och dans. Och i datorsalen ska barnen kunna syssla med det som de tycker är roligt, så som att skapa bilder och göra film. Det finns till och med en liten biosalong, men varken den eller datasalen är igång ännu. Mycket byggarbete pågår fortfarande och det är oklart när allt blir färdigt.
<b>300 barn</b>
I byggnaden inryms en skola med årskurserna 1-5, men även förskola, fritidsgård och öppen förskola. Tanken med förskola och skola i samma byggnad är att övergången däremellan ska bli smidigare.
- Det är ett sätt att behålla föräldrakontakten, säger Stephan Andersson.
I hela Diamanten finns 300 barn. De tidigare enheterna Rullbandet och Önskeringen samt Guldringens skola och förskola har integreras i samma enhet. Detta innebär en rad fördelar. Skolbarnen kan använda förskolans skolgård med gungor, sandlåda och annat skoj. Och förskolan får tillgång till slöjd- och bildsalar och gympasal i samma hus, vilket är unikt. Gympasalen är öppen på lunchrasten, då blir den ett uppehållsrum att leka i.
<b>Alla med i processen</b>
När vi frågar Stephan Andersson vad han tycker är viktigast i skolan så kommer svaret snabbt och självklart:
- Att skolan är demokratisk. Kravallerna i Göteborg och husockupationen i Linköping visar att ungdomars tilltro till demokratin sviktar. Därför måste skolan arbeta aktivt för att skapa tilltro på demokratiska modeller. Alla måste komma till tals. Elever, föräldrar och personal ska vara tre jämställda grupper och besluten måste förankras i dem, tycker Stephan.
I demokratisk anda engagerades föräldrar tidigt i byggnadsprocessen.
- Vi har kunnat påverka bygget från första början, säger Ylva Sjöberg, förälder.
Lotta Massi och Ylva Sjöberg, som sitter i föräldrarådet, berättar att de bland annat har lyckats få igenom att barnen serveras mat som är lagad på plats. De gärna hade sett att bilvägen mellan de två huskropparna stängdes av för trafik. Men i övrigt är de positiva till resultatet.
- Vi är superstolta över skolan, säger de.