Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Den medeltida europeiska kampsporten får nytt liv

HEMA är en relativt ny och okänd kampsport som bygger på historisk europeisk stridskonst. För föreningen Living HEMA i Norrköping, är det viktigt att sätta idrotten i en historisk kontext. "Jag har alltid velat vara riddare", säger Tom Jensen, ordförande.

HEMA har sitt ursprung i den medeltida stridskonsten i Europa. "Idag är det en växande kampsport", sägar Tom Jensen, ordförande i Living HEMA Norrköping.

HEMA har sitt ursprung i den medeltida stridskonsten i Europa. "Idag är det en växande kampsport", sägar Tom Jensen, ordförande i Living HEMA Norrköping.

Foto: Privat

Norrköping2022-10-24 12:00

Senast Folkbladet träffade Tom Jensen stod han i medeltida kläder och pratade om föreningens deltagande på Söderköpings Gästabud. Det är en av flera medeltidsevent som föreningen visar upp sig på. Men den här dagen ses vi i Klockaretorpet och Idrottens hus, där representanter från RF-Sisu ska få en prova på-lektion i HEMA. Då är det vanliga kläder och modern utrustning i form av fäktmask, svärd och handskar som gäller. Långsvärdet i stål har ersatts med träningssvärd i trä eller plast.

Sällskapet Living HEMA Norrköping har funnits sen 2015 och är en av 26 HEMA-föreningar i landet. Hema står för Historical European Martial Arts, vilket betyder historisk europeisk kampkonst. Här tränar man på det sätt man stred på under bland annat medeltiden, både som obeväpnad och med dolk, svärd, spjut, pålvapen eller i medeltida rustning.

– Europeisk stridskonst dog ut när krutvapnen kom. När man pratar kampsport tänker man ofta på asiatisk kampsport, eftersom den traditionen levt vidare. Men för 25-30 år sen började den europeiska kampkonsten att återupptäckas i och med att man hittade gamla manuskript och böcker som beskrev stridkonsten, säger Tom.

I Norrköping följer utövarna de manuskript som fäktmästare Fiore skrev ner i Italien i slutet av 1300-talet och början av 1400-talet. 

– Han har skrivit fyra böcker och i dem går han igenom sina förvärvade kunskaper i stridskonst. Hans idéer bygger på en ännu äldre tradition. Det som beskrivs är det man behövde kunna på den tiden. Det är en ganska hemsk tid i historien, med våld och kamp. Men det fanns också ideal med den bildade, rättvisa riddaren med hög moral, säger Tom.

Idag är HEMA en idrott där nutida värderingar är självklara och det går även att tävla i. Men den historiska förankringen är viktig, och hur stort fokus det är varierar från förening till förening.

– En del har siktet på den moderna tävlingsinriktningen och så finns det sådana som vi, som vill sätta kampsporten i sin historiska kontext. Därför åker vi ofta ut på medeltidsmarknader för att ha uppvisningar och workshops. Vi gör det då i historiska kläder, och visar att det här går att göra i skor utan grepp till exempel.

En av hjälptränarna i föreningen är Katarina Gullberg.

Hur kom du in på HEMA?

– Jag har tränat aikido länge och alltid prova lite andra kampsporter för att berika aikidon. Men när jag testade HEMA blev det mer. Jag reste runt mycket tidigare, men blev fascinerad av att det fanns så mycket kunskap här.

Vad är det som fascinerar dig?

– Det är samspelet i träningen. Och att det kommer från Europa. Det jag trodde var unikt för Asien, det finns här också.

– Biomekaniken i kroppen är ju den samma, flikar Tom in.

Tom har hållit på med HEMA ända sen 2006 och berättar att hans intresse har funnits sen barnsben.

– Jag har alltid velat bli riddare, och historia har alltid intresserat mig. Jag började med att prova fäktning, men det var inget för mig, det var inte på riktigt.

Han började i stället med teaterfajting och att uppträda på tornerspel. Sen kom han över en bok av de tidiga "hemaiterna" och blev fast. 

– Det är nog fler än jag som vill vara riddare. Jag är väldigt fascinerad av de olika dygderna som är nerskrivna, om hur man ska vara och föra sig, säger Tom.

HEMA

Sedan 2018 är Svenska HEMA-förbundet ett underförbund till Svenska Budo & Kampsportsförbundet, som i sin tur ingår i Svenska Riksidrottsförbundet.

Föreningen Living HEMA i Norrköping följer främst ett manuskript från medeltidens Italien, Il Fior di Battaglia, av den Italienska fäktmästaren Fiore dei Liberi från slutet av 1300-talet.

I manuskriptet återfinns instruktioner på hur man kämpar obeväpnad, med dolk eller svärd och till och med ifrån hästryggen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!