Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Den dyra dollarn får svenskarna att ändra resmål

NORRKÖPING
Dollarn nådde igår rekordnivå på över elva kronor. Den stigning som skett den senaste tiden påverkar både svenskarnas semestervanor och företagens ekonomi. Det kommer bland annat bli dyrare att åka på charterresa i vinter.

Norrköping2001-06-08 00:00
- Vi ser en tydlig minskning av resor till USA och Storbritannien, vilket är en direkt koppling till dollarns och pundets stigning, säger Lottie Knutsson som är informationschef på Fritidsresor.
I år reser ungefär två miljoner svenskar på chartersemester. Av dem är det 1,3 miljoner som gör sin resa sommartid.
- Det absolut hetaste resmålet just nu är Bulgarien. Vi har både förlängt säsongen och satt in extraflyg dit, fortsätter Lottie Knutsson.
På andraplats bland de populäraste resmålen ligger Turkiet, vars valuta har sjunkit kraftigt i värde. Trea är Cypern och fyra Italien. Som synes reser svenskarna helst till lågprisländer där det nu är billigt att äta, bo och handla.

<b>Charter dyrare i vinter</b>
Charterpriserna i sommar kommer att förbli de samma, men vinterns priser beräknas stiga med ungfär tio procent till följd av valutakursernas förändringar, enligt Fritidsresor.
- Det finns en ny medvetenhet på marknaden om att kronon har försvagats. Svenskarna kommer att fortsätta resa, men ökningen kommer inte att fortgå i samma takt som den gjorde i slutet av 90-talet, säger Lottie Knutsson.

<b>Inne med Asien</b>
På resebyrån Ticket i Norrköping märks inte dollar- och pundstigningen fullt lika mycket.
- Vi har kanske något färre resor till USA, men det är fortfarande svårt att få biljetter dit. Folk reser mycket till Asien nu, men det tror inte jag har med dollarn att göra, utan att det är inne just nu, säger Diddi Norinder, chef på Ticket i Norrköping. Våra reguljärflyg är också opåverkade.
Det är inte bara resenärer som får känna av förändringen hos dollarn och pundet. Även företag märker skillnaden och upplever den lite olika beroende på om de importerar eller exporterar. Ulf Eklöv, vd för Stadiums huvudkontor i Norrköping säger så här:
- Kortsiktigt märker vi ingenting. Men om dollarn håller i sig skulle det innebära att vi runt våren 2002 skulle bli tvingade att höja priserna. Något som jag inte tror kommer inträffa, utan dollarn kommer att sjunka igen.

<b>Glädje på Holmen</b>
Holmen Paper som har sin största marknad av pappersförsäljning i England är glada över pundets uppgång. Ett pund kostade igår 15,27 kronor. Bränsle som olja och diesel köper de däremot av USA, vilket inte gör dollarns uppsving fullt så rolig.
- Eftersom vi till 85 procent är ett exportföretag påverkas vi till största delen positivt, säger Hans Göte Andersson, inköpschef på Holmen Paper.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om