Den andre säger nej
NORRKÖPINGÅke Karlsson är lantbrukare och småföretagare i Krokek. Han är starkt engagerad i EMU-frågan.? Det finns många skäl att rösta nej, säger han. En valutaunion kräver ett statsbygge. Och då måste man ställa sig frågan ?är jag för ett federalt Europa??.
Åke Karlsson är lantbrukare. Han förädlar sina produkter och säljer kött och trävaror. Till EMU säger han nej. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
? Det går inte att ha gemensam valuta och räntepolitik för 15, eller ännu fler, länder när ekonomin är i olika faser. Om valutaunionen ska fungera krävs ett statsbygge med harmonierande skatter och försäkringssystem. Och i slutändan gemensam president.
Åke Karlsson tycker inte ens vi behöver fundera på om vi ska gå med eller inte.
? EMU har ju redan spruckit. De stora länderna kan inte leva upp till de regler som satts upp.
<B>?Huvudet i snaran?</B>
Reglerna för medlemsländerna säger att budgetunderskottet ska vara lägre än tre procent av BNP, inflationen får inte vara mer än 1,5 procentenheter högre än i de tre länder med den lägsta inflationen och statsskulden får vara högst 60 procent av BNP.
? Varken Tyskland eller Frankrike kan leva upp till det, säger Åke Karlsson. Varför ska vi ge oss in i ett kaosområde? Det är som att sticka huvudet i en snara.
I en intervju i Financial Times i tisdags anklagade statsminister Göran Persson Tyskland, Frankrike och Italien för att underminera ekonomin i euroländerna.
? England som står utanför EMU klarar sig mycket bättre, säger Åke Karlsson. Och i Sverige har det gått utmärkt sedan vi släppte valutan flytande.
Många småföretagare, som Johan Hasselbom (se särskild artikel), tänker rösta ja till EMU.
? Visst finns det småföretagare som kommer att rösta ja, säger Åke Karlsson. Men vi ska komma ihåg att det är Företagsorganisationen som driver ja-kampanj. I Sverige har vi 880 000 företag med en till nitton anställda. En procent av dem exporterar på euro-området.
? Landets småföretagare drömmer inte om euro. Vid en undersökning nyligen bland 14 000 småföretagare kom ny valuta på tolfte plats. Och det finns många som säger nej även bland storföretagens företrädare.
<B>EU behöver nej</B>
Ja-sidan menar att valutarisken försvinner med euron. I dag kan växlingskursen skapa osäkerhet.
? Det resonemanget håller inte, säger Åke Karlsson. Det är bara att gå in på banken och öppna ett eurokonto.
Utan EMU ingen handel och ökad arbetslöshet, säger Ja-sidan.
? Om det är så att EMU betyder ökad handel undrar jag varför ekonomin ute i EU krymper och arbetslösheten inte sjunker.
Åke Karlsson ser inga risker för Sveriges del om vi röstar nej till EMU.
? Det är istället en fördel. Jag tror hela EU behöver ett nej, så de stoppar upp och funderar lite.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!