Efter en oanmäld nationell inspektion som Socialstyrelsen gjorde på 94 demensboenden i början av november framgick det att sex av tio demensavdelningar lämnades obevakade nattetid. Två av de boenden som ingick i inspektionen ligger i Norrköping.
Dessutom var de äldre inlåsta på nätterna. Något som strider mot lagen. Finns det inte personal i närheten som kan låsa upp för de boende om de vill ta sig ut räknas det som olaga frihetsberövande.
- I Norrköping ska det finnas en personal på varje demensavdelning nattetid. Det beslutades efter en kartläggning som vi gjorde tidigare i höstas där vi upptäckte brister i bemanningen på nätterna, säger Lars Carlsson, chef för vård- och omsorgskontoret.
Kodlås
Enligt Lars Carlsson såg man också över vilka möjligheter som fanns att ta bort de kodlås som de flesta demensboenden använder sig av. Dock utan att komma fram till någon enkel lösning.
- Vi tittade på de begränsningsåtgärder som Socialstyrelsen sagt nej till - exempelvis kodlåsen som finns inne på demensavdelningar. Sedan gjorde vi en bedömning - vad finns det för risker med att ta bort låsen? Kan de boende skada sig om de går rakt ut i trafiken? På de platser där det inte funnits sådana risker har vi sagt att man ska vara försiktig med att använda låsen, säger han.
"Låter hemskt"
På S:t Persgatans äldreboende i Norrköping finns det kodlås på både hissar och trappuppgångar - även på dagtid. Har man inte koden kommer man varken in eller ut.
- Jag förstår om det låter hemskt att man låser in människor. Men jag förstår inte hur det skulle gå till om dörrarna var olåsta? Inte ens dagtid, då vi är tre personal på tio brukare, skulle vi ha tid att hålla ett öga på dörren, säger Pernilla Grönblom, undersköterska på S:t Persgatans demensavdelning.
Utökad bemanning
Enligt Pernilla Grönblom och hennes kollega Annelie Lagerdahl är tanken med upplåsta avdelningar god men omöjlig i praktiken.
- Vi arbetar med dementa - även om omgivningen är sådan att de boende inte skulle skada sig så fort de klev ut på gatan så kan de inte ta hand om sig själva. Vi skulle vara tvungna att utöka bemanningen så att det fanns en personal till varje boende. Det tror jag inte kommunen har råd med - inte med den budget som presenterades idag i alla fall, säger Pernilla Grönblom.
Utökat
Dock har bemanningen på boendet utökats med en nattpersonal sedan i slutet av september.
- Tidigare hade vi fyra personer som arbetade på fem våningar nattetid. Nu har vi en personal på varje våning. Ingen avdelning ska behöva vara obemannad, säger Emma Rosen, enhetschef på S:t Persgatan.