Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Deltidsfällan drabbar LO-kvinnor

NORRKÖPING
- Vi måste akta oss för deltidsfällan. Målet är heltid till alla. Deltid ska vara en möjlighet för dem som vill. Deltidsfällan drabbar framför allt kvinnorna.
LO:s förste vice ordförande och avtalssekreterare Håkan Meijer talade vid LO-distriktets i Östergötland årsmöte i Norrköping på tisdagen.

Norrköping2001-04-25 00:00
Rolf Såge från Handels i Norrköping påpekade att deltider inte minskat inom handeln utan ökat. Han konstaterade att det är diskriminerande att inte kunna leva på sin lön och ville att LO ökade insatserna för att få bort deltiderna. Såge ville ha lagstiftning mot deltid.
Håkan Meijer höll med om deltidens avigsidor. Deltid förekommer främst inom Kommunals, Handels, Hotell och Restaurangs och Fastighets avtalsområden.
- Kommunpolitikerna ormar sig. Det går inte med heltider hos oss men det går bra i grannkommunen låter det i min egen kommun.
- Jag tror inte vi ska tveka att ställa krav på lagstiftning om att 40 timmars arbetsvecka ska vara norm och att sedan genom kollektivavtalen ge möjlighet till deltider för de som så önskar. Deltid är bara ett bra sätt för arbetsgivaren att lätt organisera och fylla ut luckorna arbetsschemat. Rätten att arbeta heltid är också en klassfråga. Borgerskapets damer jobbar inte deltid, det är arbetarklassens kvinnor som utnyttjas.

<b>Sysselsättning</b>
Meijer framhöll att målet med högst fyra procent öppet arbetslösa nu är nått. Nästa mål är att 80 procent av arbetskraften ska ha sysselsättning.
- Bakom varje procent arbetslösa döljer sig människor som far illa. De har inget arbete att gå till, det sociala livet förändras och de får ekonomiska problem. Det är allvarligt för en människa att inte känna sig behövd. Alla måste få känna att de behövs.
LO:s rapport om arbetsmiljö kallad ohälsans trappa visar att lägst ner i trappan fanns LO:s kvinnor och högst upp högavlönade tjänstemän.
- Kvinnorna i botten kan inte gå ifrån jobbet, de kan inte ringa ett personligt samtal i telefon, de kan inte planera arbetsdagen själva utan är styrda uppifrån. De har hög sjukfrånvaro och tidig förtidspension.
En undersökning i Stockholms landsting visar att levnadsstandarden är sju gånger högre i Djursholm än i Tensta.
- Klasskillnaderna märks på alla områden. LO måste kämpa för att klassamhället försvinner.

<b>Solidaritet </b>
Meijer menade att de avtal Handels och Hotell och Restaurang nyligen slutat visar att LO är på rätt väg. Avtalen är en satsning på de lägst avlönade.
- De här avtalen visar att enighet ger styrka. Kan vi hålla samman kan vi nå resultat. Jag tror byggarbetsgivarna klarar av den bagatell som återstår i Byggnads avtal. Byggjobbarna kommer att visa att solidaritet ger utdelning.

<b>Försäkringar </b>
Arbetsskadeförsäkringen var en annan fråga som behandlades. Där pågår överläggningar med socialförsäkringsminister Ingela Thalén. 4 maj träffas representanter för LO, TCO och SACO på socialdepartementet för fortsatta överläggningar.
Meijer gladde sig åt att a-kassan höjts från 580 till 680 kronor.
- Vi förstår inte varför höjningen bara gäller 100 dagar. Egentligen borde den drabbade arbetslöse få högre ersättning den 101:e dagen eftersom problemen förvärras ju längre arbetslösheten pågår.
- 680 kronor bör gälla hela arbetslöshetsperioden. Nästa år bör en höjning ske med ytterligare 100 kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om