Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Deltidsarbetslösheten inom vården ska lösas

NORRKÖPING
Östergötland är ett län med många deltidsarbetslösa inom vård och omsorg. Många av dem finns i Norrköping. Ändå har inte Norrköping fyllt fler än fyra av tio avtalade praktikplatser där deltidsarbetslösa under 20 veckor erbjuds heltid, med pengar från arbetsförmedlingen.
Ansvarigt kommunalråd Rita Eklund (s) bemöter uppgiften med att kommunen i höst tar ett helhetsgrepp och hoppas kunna erbjuda alla inom vården önskad sysselsättningsgrad.

Norrköping2002-06-29 00:00
Regeringen har gett AMS i uppdrag att minska deltidsarbetslösheten i samverkan med vårdarbetsgivare och fackliga organisationer.
Kommande pensionsavgångar och stora rekryteringsbehov inom vård och omsorg ökar behovet av arbetskraft.

<b>Samarbete</b>
Länsarbetsnämnden i Östergötland har i samarbete med länets kommuner beslutat om ett praktikprojekt, där syftet är att den enskilde deltidsarbetslöse ska få en tjänstgöringsgrad som denne efterfrågar - normalt heltid.
Under 20 veckor erbjuds den deltidsarbetslöse heltid, med lön från arbetsgivaren för ordinarie arbetstid och ekonomisk ersättning från arbetsförmedlingen för den tid som överstiger deltidstjänsten.
Arbetsgivaren garanterar att deltagaren när projektet är slut får den arbetstid som efterfrågas.

<b>Främst kvinnor</b>
Norrköping hade i maj i år 371 deltidsarbetslösa inom vården mot 191 i Linköping. Främst handlar det om kvinnor som arbetar inom äldrevården.
Enligt länsarbetsdirektör Per Hallström finns det ett intresse hos alla kommuner i länet att lösa problemet med deltidsarbetslöshet. Ett hinder ligger ofta i schemaläggning och organisation.

<b>"Oerhört mycket deltider"</b>
Norrköping har bara minskat deltidsarbetslösheten med fem procent sedan 1999.
- Det är oerhört mycket deltider i Norrköping, säger länsarbetsdirektör Per Hallström.
Men medan Linköping har fyllt sina avtalade tio praktikplatser så har Norrköping inte gjort det. Inte än i alla fall.
- Norrköping åtog sig tio, men det blev bara fyra, säger Per Hallström.
Beskedet från ansvarigt kommunalråd Rita Eklund (s) i Norrköping är att kommunen i höst ska ta ett helhetsgrepp på deltidsarbetslösheten inom vården.
- Vi har delat upp vården i olika områden.
- Inom just det området som vi tänkt ta med i det här projektet blev det på grund av sjukdom och att en del redan gått upp i sysselsättningsgrad bara fyra, säger Rita Eklund.

<b>"Alla erbjuds mer tid"</b>
- Förhoppningsvis kan vi i höst erbjuda alla inom vården önskad sysselsättningsgrad, säger Rita Eklund. Vi har provat det här i Kvillinge och det har visat sig att det inte blev så mycket dyrare.
De anställda kan flytta på sig inom det geografiska området och man slipper plocka in vikarier.
Alla ville heller inte ha en heltidstjänst.
- Det är därför vi säger "önskad sysselsättningsgrad". Man har olika skeden i livet, ibland vill man jobba 75 procent, ibland 100 procent, säger Rita Eklund.
- Vi betar av ett området i taget. Det börjar vi med i höst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om