Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Delfiner ska röja minor åt USA i krigets Irak

NORRKÖPING
Delfiner. Det är USA:s nya vapen i kriget mot Irak. Med hjälp av sitt naturliga ekolod ska delfinerna söka efter minor på havsbotten.
- Delfinerna vet inte att det är krig, säger Kolmårdens forskningschef Mats Amundin. För dem är det ett äventyr.

Norrköping2003-03-27 00:00
Tre eller fyra flasknosdelfiner flögs på onsdagen in från San Diego i Kalifornien. De ska leta minor och bana väg för amerikanska leveranser till hamnen i Umm Qasr.
- Det är ingen fara för delfinerna, säger Mats Amundin, som själv varit röjdykare. De är tränade att bara markera minorna. Delfinerna släpper en markör i närheten av minan. Sedan är det dykare som går ner och röjer minorna.
Problemet vid minröjning är just att hitta minorna.
- Delfinernas ekolod slår all elektronisk utrustning man forskat fram.
Att använda delfiner i minröjning är ingenting nytt för Irakkriget.
- Man använde sig av delfiner i Baltikum för att hitta minor efter Sovjetunionen. Och US Navy har ett forskningsprogram för utveckling av ekolodet sedan 1950-talet. Jag skulle inte bli förvånad om USA använt sig av delfiner i 20, 25 år.
Den amerikanska flottan försäkrar att delfinerna blir ordentligt omskötta under sitt uppdrag. "De kommer att få restaurangklass på maten".
- Delfinerna är ju specialtränade och vana vid transporter, säger Mats Amundin. Man har med sig fryst fisk och om vattnet inte är bra, finns det egna filtersystem. Dessutom har delfinerna sin personliga tränare med sig och då känner de sig trygga.
Djurrättsorganisationer i USA protesterar och hävdar att man riskerar delfinernas liv.
- Det är ungefär samma sak som när man använder jyckar att hitta fastklämda människor i krigsdrabbade områden, säger Mats Amundin. Sedan kan man ju ha synpunkter på kriget, men det är en annan sak. Jag tycker inte det är värre att skicka delfiner i krig än 20-åriga killar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om