Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Delade turer snart borttagna överallt

De delade turerna inom vård och omsorg är i princip historia nu. Men samtidigt kommer kritik mot den snabba processen.

Kritisk. Undersköterskan Åsa Ählman tycker att kommunikationen borde ha varit bättre innan beslutet togs.

Kritisk. Undersköterskan Åsa Ählman tycker att kommunikationen borde ha varit bättre innan beslutet togs.

Foto: Mikael Strand

NORRKÖPING2015-02-28 08:00

På fredagen bjöd kommunalrådet Eva-Britt Sjöberg (KD) och Eva Vikmång (S), ordförande i kommunens personalutskott, in till en pressträff på äldreboendet Plåtslagaregatan 8 i Hageby för att redogöra för hur långt man kommit i kommunen.

– Vi har haft en relativt kort tid för att förankra ett så stort förändringsarbete som berör så många medarbetare. Jag tycker att verksamheterna har gjort ett fantastiskt jobb, säger Eva-Britt Sjöberg.

Det politiska beslutat att slopa de delade turerna togs i juni förra året. Den 1 mars satte man som det datum då förändringen skulle vara genomförd.

Av 200 enheter har 165 klarat av att schemalägga så att de delade turerna har försvunnit. Av de knappt 30 enheter som återstår kommer hälften att lösa uppgiften under mars, medan resterande blir klara i april.

– Delade turer inom vård och omsorg är snart ett minne blott. Det har varit ett önskemål från anställda, ett krav från deras företrädare och forskningen säger också att delade turer inte är bra. Vi har tagit till oss det, och tagit bort det från schemat. Vi vill vara en attraktiv arbetsgivare, säger Eva-Britt Sjöberg.

– Det här är första steget. Sedan får vi fortsätta kommunikationen och utveckla scheman så de blir ännu bättre, fortsätter hon.

– Precis som det är vid allt förändringsarbete är det inte säkert att det blir bra från början, utan nu börjar vi och så får vi utvärdera vartefter och förändra det som inte blev så bra. Vid all schemaläggning så blir inte schemat tiptop från början, säger Eva Vikmång.

– Det måste vara väldigt positivt för flickorna att få gå hit och jobba och gå hem och vara fria, än att de ska gå hem och sedan gå tillbaka igen. Det är som att jobba två skift, säger Gösta Karlsson, 99.

– Ni säger att det är medarbetarnas önskemål - jag är inte så jättesäker på att alla har det som önskemål, säger undersköterskan Åsa Ählman.

För henne fungerade delade turer. "Men det är olika för olika individer", säger hon. Hon önskar att man kunnat få välja om man ville ha delade turer eller inte.

– Det är väl den reaktionen man fått, från övriga kollegor, att man inte blivit tillfrågad riktigt, säger kollegan Cecilia Eriksson.

– Det känns lite som att kommunikationen skulle ha varit bättre innan beslutet togs. 1 mars, punkt slut. Sedan har man fått lösa det på bästa sätt. Det kanske hade varit bättre om man hade haft lösningar innan beslutet, säger Åsa Ählman.

Enligt Eva Vikmång var tanken att man skulle kunna hitta olika lösningar på de olika enheterna. Hon säger också att det var viktigt från politiken att sätta ett datum, för att arbetet skulle komma i gång.

Läget just nu

För två år sedan var det cirka 1 000 personer som hade delade turer inom vård och omsorg i Norrköping.

Det politiska beslutet att slopa delade turer togs i juni 2014.

Många enheter påbörjade nya scheman redan under hösten. Sedan har det varit en pågående process fram till den 1 mars då man skulle vara klara.

Det är i dag 165 av 200 enheter som har schema utan delade turer. Resten ska vara klara senast i april.

De flesta enheter som förändrat schemat har bytt under januari och februari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om