Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Delade meningar om skarvfaran

På den ena kanten står yrkesfiskarna som anser att skarven förstör fiskenäringen. På den andra ornitologerna, som vill bevara arten. Skarvens vara eller inte vara är omdiskuterad.

Kjell Carlsson.

Kjell Carlsson.

Foto:

Norrköping2011-07-30 03:00

Kjell Carlsson, ordförande vid Östergötlands ornitologiska förening (ÖgOF) är skeptisk mot skarvjakten generellt sett:

- Skarven är absolut ingen hotad art just nu. Men det är en myt att den skulle öka så dramatiskt. Stammen har snarare varit på en stabil nivå under flera års tid, säger han.

Men Lars-Åke Pettersson, yrkesfiskare, ser saken i ett helt annat ljus.

- Jag har varit fiskare i 60 år och jag har sett vad som kommer med skarvarna. Det hade aldrig blivit så här jävla tillkrånglat om inte det här förbudet kommit. De äter stora mängder fisk och det är klart att det påverkar fiskandet. Mellanstorleken av abborre finns knappt inte längre.

Lars-Åke Pettersson riktar skarp kritik mot att den allmänna jakten på skarv tagits bort och menar att problemen kom i samband med det. När det kommer till de regleringsmetoder som används i dag är han också kritisk.

"Vansinnigt oetiskt"
- Det finns ju skyddsjakten men det är så jävla vansinnigt oetiskt gjort. Man får jaga skarv under sommaren då de har ungar. Och sen har man ihjäl föräldrarna så att ungarna kan svälta ihjäl. Det skulle vara en allmän jakt på våren när skarven kommer och på hösten innan de flyttar, när ungarna är stora så att de inte lider. Det vore ju bra mycket bättre, säger han.

Skeptisk till jakt
Så väl länsstyrelse som ornitolog och fiskare är alltså överens om att det aktuella jaktläget inte är bra för fåglarna. Ingen av de tre anser heller att laser vore en bra lösning.

Kjell Carlsson är dock mycket skeptisk till att överhuvudtaget döda skarv. I stället vill han se åtgärder på de platser där skarven inte är önskvärd redan innan häckningssäsongen.

- Det bästa måste väl ändå vara att skrämma bort dem redan innan de flyttar in på en plats om de inte vill ha dem där. Det är där jag tycker att man ska börja titta i stället. Då har vi inte det oetiska problemet på samma sätt och det behöver inte dödas fåglar eller riskeras att ungar blir ensamma och lidande, säger han och tillägger att jakten i sig heller inte minskar beståndet i den omfattning som är nu.

- Det blir mindre konkurrens inom kolonierna och det resulterar i att fåglarna flyttar på sig och det blir en större spridning. Men att tro att det gör någon större skillnad på antalet är inte sant. Det är snarare ett sätt att få någon skarvhatare att känna sig lite bättre. Vad vi förstår kan man ännu inte se reella fakta på att skarven är orsak till de minskade fiskbestånden, säger Kjell Carlsson.

Fiskaren Lars-Åke Pettersson tillbakavisar dock påståendena.

- De som styr jakten kan inte räkna. På länsstyrelsen säger de att det är försumbart det som skarven äter. Men vi har cirka 200 000 skarvar i Sverige. De äter i sin tur cirka fyra kilo fisk per dygn. Det blir ganska mycket fisk. Hur fan kan de påstå att det är försumbart?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om