Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Debatt om välfärd - moderat avhopp i protest

"Välfärd och hållbar utveckling", så löd ämnet för den allmänpolitiska debatten i kommunfullmäktige på måndagen.
I den debatten är det avsikten, att ledamöterna ska vara lite mer överblickande och visionära än de annars är.

NORRKÖPING2004-08-24 06:00
Som grund för debatten låg de båda rapporter om tillståndet i kommunen, som Folkbladet tidigare redogjort för. Av dessa framgick bland annat att Norrköping i många avseenden är sämre än riket som helhet, och även än jämförbara kommuner. Det gäller sådant som barnens ställning och folkhälsan, men också mångfald och jämställdhet.
Men likväl så är det, i varje fall enligt kommunstyrelsens ordförande Mattias Ottosson, fortfarande "klassisk socialdemokratisk politik" som behövs.

Tillväxt behövs
Ottosson knöt i sitt inledningsanförande inte an till rapporten utan talade mer allmänt om vad partiet vill göra. Det behövs tillväxt, som då också ska vara ekologiskt hållbar. Stora infrastuktursatsningar krävs så att den fjärde storstadsregionen kan växa till sig. Och så måste man satsa "ännu mer" på förskola, grundskola och gymnasium.
Li Teske, ansvarigt kommunalråd för barn- och ungdomsfrågor, ställde frågan om vad som är kommunens viktigaste tillgång för framtiden. Hon svarade själv att det är barnen. Deras behov och delaktighet måste hela tiden sättas i centrum.
Då ville Carin Stenström (kd) veta, hur Li Teske egentligen lyssnade till barnen i t ex Kvarsebo och Simonstorp, när de ville ha sin skola kvar.
- Ibland måste man ta ansvaret för alla de 14.000 barnen i kommunen, svarade Li Teske. Man måste se saker utifrån ett helhetsperspektiv.

Fler kritiker
Margaretha Ericsson (kd) var också kritisk:
- De här rapporterna visar ju, att människor i Norrköping mår ganska dåligt. Det Li Teske sa lät bra, men ni har ju styrt ganska länge nu. Och faktum är ju, att folk här inte mår bra. Sen är det ju också så, att Norrköping har bland den lägst personaltätheten i förskolan i hela riket.
Jörgen Rundgren (m) noterade att det finns både positivt och negativt i bilden. Men han kunde likväl inte låta bli att undra, vart vi är på väg,
- Med ökad arbetslöshet, stort bidragsberoende. Som kommunpolitiker måste vi agera på rätt sätt i den snabba förändring som pågår.

Dåliga betygen
Rundgren pläderade sedan för bland annat ökad valfrihet i skolan. Han ville veta, vad Li Teske tänkt att göra åt de dåliga studieresultat som framför allt Borgsmoskolan uppvisar.
Teske svarade att det skulle ske genom att barn- och ungdomsnämnden fortsätter sitt arbete.
- Vi ska fördela resurserna på bästa sätt, så att alla kan gå ut med godkända betyg.
Eva Andersson, kommunalråd (s), lyfte fram välfärd och hållbar utveckling som två av de allra viktigaste framtidsfrågorna. Hon ville se Norrköping som ett hållbart transportcentrum.
- Vi måste jobba på bred front med olika bränslealternativ, bland annat då etanol och biogas. Hållbarhetsaspekten måste finnas med från början i all planering.

Avgångar (m)
Urban Jansson (m) var såpass upprörd över kommunens otillräckliga insatser mot arbetslösheten, att han på stående fot deklarerade sin avgång från uppdraget i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden.
- Jag kan inte styra. Jag avgår, jag vill inte ta ansvar för det här, sade Jansson.
Päivi Johansson, också (m), följde sedan hans exempel genom att själv avgå som ersättare i samma nämnd.
Rodi Ailert (v) ville inte riktigt gå med på, att Norrköping inte längre skulle vara en industristad. Visst har en del traditionella industrijobb försvunnit. Men många finns kvar, och av de nytillkomna jobben inom handel och kommunikation är det många som är "för händerna". Han oroades för den höga arbetslösheten men gladde sig i alla fall åt, att såpass många ungdomar tycks flytta hit.
Carin Stenström (kd) var däremot inte lika oreserverat glad över att det flyttar ungdomar till Norrköping. Hon hade en känsla av att det i väl många fall rör sig om arbetslösa ungdomar från Finspång m fl närbelägna mindre orter, som flyttar till Norrköping för att det i alla fall är roligare i en lite större stad.
Stefan Arrelid (mp) konstaterade, att Norrköping ingalunda är bäst i klassen bland kommunerna. Han nämnde arbetslösheten, att det äntligen måste börja hända något när det gäller reservvattentäkt för kommunen samt att det behövs fler vårdhemsplatser. Signaler som Arrelid fått från äldrevården tyder på, att det är närmast katastrofalt på en del håll, sedan vikarierna tvingats gå.
Även Karin Jonsson pekade på, hur statistiken visar att Norrköping oftast är sämre än jämförbara kommuner. Allvarligt är också de stora skillnader som finns mellan olika kommundelar.
- Och jag tror att det är just bristen på delaktighet, som leder till att vi har så stora problem i Norrköping, sade hon.
Kommunfullmäktige godkände Hyresbostäders försök att förvärva 796 hyreslägenheter i innerstaden från Malmstaden/Tornet. Som enda parti gick moderaterna emot beslutet. Även folkpartisterna David Ergül och Kurt Thelin var emot.
Hyresbostäder är intresserat av Malmstadens fastigheter i innerstaden - Nordantill, Gamla Staden, Östantill, Oxelbergen, Söderstaden, Klingsberg m fl ställen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!