Debatt om Norrköpings framtid
NORRKÖPINGI går prövade kommunfullmäktige i Norrköping en ny arbetsform och genomförde för första gången ett sammanträde i form av en allmänpolitisk debatt, på temat Norrköpings och Norrköpingsbornas försörjning och framtid.
Det blev en lång och engagerad diskussion om Norrköpings framtid när fullmäktige i går för första gången anordnade en renodlad allmänpolitisk debatt, med en nyframtagen rapport om kommunen som underlag. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto: Fotograf saknas!
Det var fler ledamöter än vanligt som var uppe i talarstolen under den fem timmar långa debatten. Eftersom den drog ut på tiden kommer de olika partierna att sammanfatta sina framtidsvisioner först vid fullmäktigesammanträdet nästa vecka.
<b>Spännande inlägg</b>
- Det har varit många spännande inlägg från nya debattörer, tyckte Iréne Lindén, ordförande i kommunfullmäktige.
Kommunstyrelsens ordförande Mattias Ottosson (s) inledde och talade om vikten av utbildning, det livslånga lärandet, som en grund för ett gott näringslivsklimat.
- Samhället förändras och man måste bygga på sina kunskaper.
Campus Norrköping är en viktig del i att ställa om Norrköping från industristad, menade Ottosson som har som mål att Norrköping ska bli den mest expansiva storstadsregionen år 2006.
- Det har väl inte undgått någon att Norrköping har problem, sa oppositionsrådet Jörgen Rundgren (m), och räknade upp arbetslöshet, stor grupper som lever i utanförskap, låg köpkraft, hög kommunalskatt och hot som varsel inom landstinget, avveckling av Posten och frågetecken kring Norrköpings flygplats.
- Norrköping har egentligen väldigt bra förutsättningar, det är en vacker stad, i ett bra läge för att vara ett transportcentrum. Campus Norrköping och dess utveckling ger också hopp, sa Jörgen Rundgren. Det går att skapa en bättre utveckling för Norrköping.
Hur ska vi bära oss åt för att få näringsliv och människor att stanna i Norrköping? undrade Christina Brusén (m).
<b>Gymnasieskolor läggs ner</b>
- Det är ett faktum att lasarettet kommer att monteras ned till en vårdcentral. Och idag har jag fått veta att tre gymnasieskolor, Marielundsgymnasiet, Thapperska och Ingelstagymnasiet, ska läggas ned. Det ska spara 10 futtiga miljoner, sa Brusén.
- Det pågår tankar på omstrukturering av gymnasieskolor i Norrköping. Det handlar om att vi vill använda våra resurser på bästa sätt, sa kommunalrådet Li Teske (s).
- Det handlar inte om att lägga ned skolor, utan om att flytta verksamheter, sa Teske som talade om att gå ur lokaler och flytta samma programutbud till andra skolor.
- Ungdomarna får samma utbildning fast på annat ställe.
Det är ett tjänstemannaförslag som ännu inte behandlats politiskt i gymnasienämnden, påpekade hon.