Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De vill stoppa den sociala dumpningen

En utredning som Statskontoret gjort visar att social dumpning är ett utbrett problem i Sverige. Nu vill de östgötska riksdagsledamöterna Johan Löfstrand (S) och Eva Lindh (S) se förändringar i lagstiftningen.

Johan Löfstrand (S) vill se åtgärder för att få stopp på den sociala dumpningen.

Johan Löfstrand (S) vill se åtgärder för att få stopp på den sociala dumpningen.

Foto: Robin Fornas

Norrköping2020-11-23 16:42

Statskontoret presenterade nyligen en ny rapport som visar att så kallad social dumpning är ett problem för många av landets kommuner.

Det handlar om att människor som har försörjningsstöd övertygas om att flytta till en bostad i en annan kommun.

Av de 191 kommuner som svarat på Statskontorets enkät uppger 63 procent att de fått nya invånare 2019 och 2020 som följd av att andra kommuner uppmanat människor att flytta.

Socialdemokraternas östgötska riksdagsledamöter Johan Löfstrand och Eva Lindh ser allvarligt på problemet och vill nu att något görs åt situationen.

– Jag var väldigt kritisk till det här redan för ett år sedan då frågan var aktuell i Stockholm. Det var ett antal kommuner som pekades ut för att de systematiskt bussade ut folk i glesbygden. Då slog jag näven i bordet och sa att det här är inte okej. Nu visar det sig att det här är något som är utbrett i hela landet och det är viktigt att belysa det. Det handlar inte om att peka ut vilka som är onda och goda utan att vi måste hitta en lösning på det här problemet, säger Johan Löfstrand.

Han menar att social dumpning förekommer även i Östergötland i viss mån, men att det inte sker lika utstuderat här som på andra håll.

Norrköpings kommun har under året kritiserats för sina nya riktlinjer för ekonomiskt bistånd där det ställs krav på bidragstagare att söka billigare boende utanför innerstaden, men även utanför kommunen.

– Bostadsbristen är stor både i Norrköping och Linköping och i vissa fall kanske det är så att en viss typ av bostad bara finns i en annan kommun. Det ska man ha respekt för. Det gäller att vara ödmjuk och inse att det här är svåra frågor. Vi har inte en fungerande bostadsmarknad i dag och jag träffar kommuner som vill ta ansvar, men där det i vissa fall kanske inte finns någon bättre lösning. Samtidigt är det så att kostnader vältras över på mindre kommuner och det tror jag inte fungerar i det långa loppet.

För att få stopp på den sociala dumpningen vill de nu se förändringar i lagstiftningen.

– Dels behöver vi krav på att alla kommuner ska tillse att det finns bostäder även för de med lägre inkomster, dels förändringar i socialtjänstlagen som förhindrar att det ställs krav på flytt utom kommunen som krav för bibehållet försörjningsstöd, säger Eva Lindh.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!