Norrköpings kommun har dragit i gång "Sätt Norrköping i rörelse", som ska inspirera Norrköpingsborna till mer rörelse. Inom plattformen "Sätt Norrköping i rörelse" finns ett nätverk som på två år vuxit till att omfatta alla kommunala kontor, Region Östergötland, RF Sisu, länsstyrelsen och Generation Pep.
Det är ett långsiktigt arbete, där alla ska få in tänket om rörelse, från samhällsbyggnad till socialkontoret, som möter barn som står längre ifrån föreningslivet.
Ida Persson Tiborson är strateg vid kultur- och fritidskontoret, och arbetar mycket ut mot idrottsföreningarna, och med rörelse i stort, ur ett folkhälsoperspektiv. Hon håller, tillsammans med Sara Birgersson, folkhälsostrateg vid kommunstyrelsens kontor, ihop samarbetet i "Sätt Norrköping i rörelse".
– Vi är många aktörer som jobbar med den här frågan på olika sätt, men vi såg ett behov för två år sedan att samla oss mer, en kraftsamling. Alla vi som är med i nätverket vet att rörelse och fysisk aktivitet är bra, av så många olika anledningar, säger Sara Birgersson.
– Vår kropp mår bra av rörelse, vi blir starkare, gladare och piggare av det. Vi vet också att det förebygger en rad sjukdomar, som diabetes typ två, hjärtkärlsjukdom och övervikt.
Det är också bra mot inlärningskoncentrationssvårigheter och stress, och har god effekt på den psykiska hälsan. Ändå ser man att vi rör på oss allt mindre och blir mer stillasittande, säger Sara Birgersson.
– Nu under pandemin ser vi att unga blir mindre föreningsaktiva, många fritidsaktiviteter blir inställda.
Under pandemin har också många fått jobba hemifrån, vardagsmotionen har försvunnit, säger Ida Persson Tiborson.
Samtidigt har fler använt naturen, något som sammanfallit med Friluftslivets år. Fritidsbanken som lånar ut idrotts- och friluftsprylar har utökat friluftsdelen, så man kan låna ett stormkök eller tält. Sommartid finns Fritidsbanken på Olai Kyrkogata.
En tidning, både digitalt på kommunens hemsida och vid infopunkter, ska inspirera fler att komma i rörelse.
Öppna hallar som har funnits i ett år blir i sommar "Sommarhäng" i Hageby och Navestad ett antal veckor. Där kan man prova på olika idrotter.
När Borgsmo IP rustas upp tittar man också på hur man kan få ett flöde av människor, fler aktiviteter, för trygghetens skull. Kanske kan äldreboendet och skolan intill involveras.