Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De vill inte ha polisen där

Sju bilar brann i Klockaretorpet natten mot måndag. Polisen tror sig veta vilka som ligger bakom – och varför.

Bilar i brand. Natten till måndag brann sju bilar i Klockaretorpet. Ingen har gripits. Den här gången heller.

Bilar i brand. Natten till måndag brann sju bilar i Klockaretorpet. Ingen har gripits. Den här gången heller.

Foto:

NORRKÖPING2016-05-16 16:30

– Det vill ha sina drogaffärer i fred, de vill inte ha oss där, säger kommunpolis Peter Johansson.

Samtidigt fortsätter man från polisens sida att hävda att det inte är några ungdomar som ligger bakom bränderna och stenkastningen.

– Det rör sig om åtta, tio personer i åldrarna 18-25. De har någon relation till Klockaretorpet. Även om de inte bor där nu kan de ha gjort det.

Om de är där för att göra narkotikaaffärer och vill göra det utan inblandning av polisen, är det inte då väldigt kontraproduktivt att sätta eld på bilar och kasta sten, då om inte förr lär ju polisen dyka upp?

– De har nog inte tänkt så långt, säger Peter Johansson.

De yngre som finns med i de här grupperna ser upp till de äldre, de gör ärenden, håller koll som förspanare och larmar när polisen är på gång.

Och gång på gång återkommer polisen till problemet med att inte kunna kontakta föräldrar till de som fyllt 18.

– Vi kan inte göra det eftersom lagen sätter stopp för det, säger Peter Johansson.

Men ni kan väl åka hem till de och ringa på vid upprepade tillfällen, då måste ju föräldrarna ändå förstå att det är något som deras söner är inblandade i.

– Vi kanske jobbar så, säger Peter Johansson.

Läs mer:Bilar brinner.

Under flera månader har polisen fokuserat på att skapa trygghet i Klockaretorpet.

– Och vi kommer att fortsätta vara där. Många går det att prata med när de inte är i stora grupper. Vi har haft öppna möten dit även de kommit, säger Jonas Wickberg, gruppchef för områdespolisen.

Läs mer:Ond spiral i Klocket

Flera personer har omhändertagits efter de senaste händelserna, vilket kan innebära att man avlägsnas från platsen efter ett samtal med polisen som följs upp av ett längre samtal med sociala myndigheter, eller att man tas med till polisstationen för ett samtal. Något gripande har dock inte skett.

När nu polisen fokuserar på Klockaretorpet innebär det att det blir färre poliser i de andra utsatta områdena Hageby och Navestad.

– Rent formellt är det bara Hageby som är ett utsatt område enligt kriterierna, det innebär att det är polisområde öst som ska klara av att hantera det här. Först när det blir ett särskilt utsatt område får vi hjälp av polisen nationellt, säger Peter Johansson som önskar att polisen fick bättre verktyg i sin verktygslåda.

Läs mer:Visa mer respekt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om