Pia Clashammar Blom är träffpunktsansvarig och anställd av kommunen på 90 procent. När Folkbladet hälsar på håller hon på att förbereda inför eftermiddagens bingo. I ett rum har hon ställt upp en mängd priser på ett bord. Sedan är det dags att bege sig till affären för att hämta wienerbröden till kaffet. Hon tar med sig en rullstol till hjälp och är strax tillbaka. Då är det dags att hjälpa de tillströmmande lunchgästerna på plats.
– Jag har hand om allt här. Jag har ensam haft hand om träffpunkten sedan 2014, men nu känns det ovisst, säger hon och berättar att vård- och omsorgsnämnden ska fatta beslut i frågan den 17 juni, samma dag som man ska ha midsommarfest på träffpunkten.
– Vi har ett bra samarbete med PRO, Röda Korset och kyrkan, men det är inte så lätt för de frivilliga att fixa allt. De frivilliga vill ju vara frivilliga och inte ha det som ett tvång och någon måste ju hålla i det. Många har ledsagning och den måste de beställa fem dagar i förväg. Jag vet inte hur de har tänkt egentligen, om de har tänkt.
Pia Clashammar Blom ser till att Ingegerd Johnsson, Alva Gustafsson, Margareta Ringh och de andra som kommit för att äta hamnar på rätt plats och får vad de vill ha.
– De har sina bestämda platser och så vet man vilka som ska ha röd saft, vilka som vill ha vatten och vilka som vill dricka mjölk. Det har man lärt sig nu.
När Ingegerd Johnsson satt sig till bords berättar hon hur bra hon trivs på träffpunkten.
– Det är så bra att komma hit och äta och jag är med på nästan allt som händer här, det är toppenbra och det vore ju tråkigt om de skulle lägga ner det.
– Det är så mycket glädje här och man vill ju att pensinärerna ska ha det bra. Många har inga anhöriga här och om inte det här fanns skulle många bara ligga på sängen och tycka att livet är tråkigt. Här i utkanterna av kommunen finns det inte så mycket och det är även en trygghet för de anhöriga att det här finns. Den här träffpunkten är dessutom en av de mest besökta i kommunen. I april hade vi över tusen besökare. 1190 tror jag det var och det är inte dåligt, säger Pia Clashammar Blom.
– De får inte röra det här, det är allvar. Det finns så mycket annat de kan dra in på, säger Dagny Nilsson.
95-åriga Alva Gustafsson tycker att det är urlarvigt att lägga ned träffpunkten och menar att de ändå inte sparar något på det.
– De vill ha in oss på långvården och om vi inte trivs där blir det väl ättestupan. Undrar om de vill ha det så själva, säger hon.
– Det behöver de inte med den pension de har, säger Kalle Andersson.