Det anser Yvonne Thilander, socialdirektör, som har arbetat i drygt en vecka på sin nya tjänst.
– I Norrköpings kommun har vi anställt relativt många, nya socionomer eftersom många har gått i pension eller sökt sig vidare till andra arbeten. Men det tar tid att komma in i yrket och därför är jag glad över kommunens jobbsatsning, som ger nyutbildade socionomer möjlighet att "gå bredvid" en mera erfaren kollega under ett år, säger Yvonne Thilander.
Socialstyrelsen ställer sedan länge höga krav på dokumentationen, vilket äldre socionomer måste få kunskap om, så att de gör rätt, konstaterar Yvonne Thilander.
Parallellt med detta ökar också mängden ärenden som socialsekreterarna ska hinna med.
– Det vi vet som påverkar ärendemängden är arbetslösheten i en kommun, hälsotal och missbruk. Handläggarna måste ha tid att träffa sina klienter, säger Yvonne Thilander.
Även bristen på socionomer i hela landet, påverkar arbetssituationen menar Yvonne Thilander.
– Vi har alla våra tjänster besatta men samtidigt är det en hög omsättning på socionomer. Vi slåss om samma personal som Arbetsförmedlingen och Migrationsverket här i Norrköping. Men än så länge klarar vi oss utan bemanningsföretag, säger Thilander.
När IVO , Inspektionen för vård och omsorg, i sitt beslut kräver åtgärder så att handläggning och dokumentation sker enligt gällande lagstiftning, innebär detta en stor stress för medarbetarna enligt Thilander.
– De vill göra rätt.