Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De vill få in rätt hjärtan i vård och omsorg

Pilotprojekt med både närvarande chefer och med tillsvidareanställda ambulerande undersköterskor. Det är några nyheter när vård- och omsorgsnämnden får ett tillskott på 25,8 miljoner kronor i tilläggsbudgeten för nästa år.

Erik Tingberg (KD) är 1:e vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden, och Andreas Bohlin (S) är ordförande i nämnden. Tillskottet på 25,8 miljoner kronor ger reformutrymme.

Erik Tingberg (KD) är 1:e vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden, och Andreas Bohlin (S) är ordförande i nämnden. Tillskottet på 25,8 miljoner kronor ger reformutrymme.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköping2021-11-03 06:45

På tisdagen presenterade Andreas Bohlin (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, och 1:e vice ordförande Erik Tingberg (KD) hur de 25,8 miljoner som nämnden fått i tilläggsbudget för 2022 ska disponeras.

– Jag är den som suttit med hela mandatperioden och kan se att det svänger ju väldigt mycket. För två år sedan var det en besparing på 2,6 procent som var väldigt tuff. Förra året fick vi ingen besparing, för då gjorde vi så pass mycket under 2020, och sedan kan vi nu istället se att vi kan satsa offensivt, så det är väldigt roligt, säger Erik Tingberg.

– Corona har ju varit otroligt tufft, det har också satt fokus på vård- och omsorgsfrågorna, fortsätter Tingberg och berättar om fortsatt statliga bidrag och stort fokus på kompetensutveckling, att utbilda den personal man har, nu när det är brist på undersköterskor i hela landet.

När Andreas Bohlin nu talar om hur man ska använda de extra 25,8 miljonerna, efter slopat sparkrav, handlar det om att satsa på närvarande chefer och omstart av utbildning av personalen efter coronakrisen. Bohlin vill utveckla ledarskapsrollen, framför allt det arbetsplatsnära ledarskapet.

– Det finns stora behov av att se över den rollen, så att vi får ett mer närvarande ledarskap ute på arbetsplatserna, som kan se vad som händer, fånga upp sådant som inte fungerar, men kanske ännu viktigare, hitta den här biten som fungerar väldigt bra och se till att utveckla det i resten av verksamheten.

– Vi ser också att den administrativa bördan på enhetschefer har blivit väldigt stor. Vi har tillsatt en utredning redan i våras kring det, för att titta på hur man ska komma till rätta med det här. 

Nu tittar man på vilka enheter som kan komma ifråga för pilotprojekt under våren.

Hur personal i vård och omsorg rekryteras är en annan viktig bit.

– Man kan inte plocka in vem som helst till att jobba inom vård och omsorg, och framför allt inte med demens, säger Andreas Bohlin som vill ställa om till en kompetensbaserad rekrytering. 

I dag sker mycket av rekryteringar av vårdbiträden och undersköterskor till kommunen via vikariat, och så blir man kvar i organisationen. Bohlin vill säkerställa att man får in rätt hjärtan i verksamheten, som brinner för att jobba med det här.

En nyhet är ett pilotprojekt med tillvidareanställda ambulerande undersköterskor, i stället för vikarier, vid två-tre enheter inom särskilt boende. De kommer att vara placerade på en enhet, och rycka in som vikarier på de andra enheterna när det behövs.

– Det är trygga händer som kommer, man vet att de har koll, säger Andreas Bohlin.

Satsningarna man gör nu ska resultera i en bättre arbetsmiljö och verksamhet över tid.
– Vi försöker skala upp så mycket vi kan, i takt med att vi hittar och utbildar rätt personal. Målsättningen är att återställa bemanningen till de nivåer som var innan neddragningen, men skillnaden är att vi vill göra det över tid, i takt med att vi utbildar och får in personal som är utbildad, har rätt kompetens och vill jobba i verksamheten.

Det öppnar fler demensplatser på Kvillinge äldrecenter nästa år, och det kommer till två nya gruppbostäder kopplat till socialtjänstlagen. Insatser för att motverka ensamhet planeras också, troligen genom mer resurser till träffpunkterna.

Fakta

Vård- och omsorgsnämnden som slipper sparkrav har därmed tillförts 25,8 miljoner kronor. 

Fokus ligger på ledarskap och kompetens.

"Vi vill samtidigt som vi skalar upp verksamheten se till att vi satsar på kompetensutveckling och ett arbetsplatsnära ledarskap, minska andelen vikarier i verksamheten och se till att ha tillsvidareanställd personal i stället för vikarier. Det tror vi kommer att göra stor skillnad för både kvalité och kontinuitet", säger Andreas Bohlin (S), ordförande i nämnden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!