De vill få företagen att satsa på kulturen
NORRKÖPINGNästa vecka tar de sin magisterexamen vid Kultur- och Media på Campus Norrköping.På torsdagen presenterade Jennie Högström, Veronika Ekenhagen och Frida Klevemark en affärsidé om att förmedla kultur till företag och därigenom profilera företagen.Presentationen kom när universitets entreprenörsskapsprogram avslutades på torsdagen.
Tjejtrions affärsidé är att vara mäklare inom kulturområdet mot företag. Jennie Högström, Veronika Ekenhagen och Frida Klevemark presenterade sitt företag då entreprenörsskapsprogrammet vid Linköpings universitet avslutades. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
Några av företagen har redan börjat så smått, några kommer inom kort och några är ännu bara idéer som tjejtrions Kulturbyrån.
- Först ska vi ta vår examen och sedan jobba ett tag, säger Veronika Ekenhagen. Vi känner att vi behöver ha mer arbetslivserfarenhet innan vi kommer igång med vårt eget företag.
<b>Svårt att förklara</b>
Studenternas magisteruppsatser handlar om kultur i näringslivet så redan där finns en början.
- Vi fick idén om företaget i höstas, berättar Jennie Högström. Så har vi gått entreprenörsskapsprogrammet vid sidan av vår egen utbildning.
<b>Hög kvalitet</b>
- Det kan vara svårt att förklara vad vi egentligen vill göra, säger Frida Klevemark. Det handlar om kultur som marknadsföring. Mycket viktigt för oss är att vi står för hög kvalitet.
Vid presentationen tog flickorna posten som exempel.
- Posten har fått ett skamfilat anseende både bland kunder och personal genom förändringar och nedläggningar av kontor. Nu har vi sett att posten börjat marknadsföra sig och berätta om fördelarna i annonser.
<b>Postmuseum</b>
- Vi kunde ha använt oss av postmuseum som är ett mycket fint museum i ett försök att profilera posten som svenskt kulturarv både till kunder och till anställda. För att förstå det som sker i nutid måste man blicka tillbaka och se på vad som skett. Posten skulle kunna profilera sig. Det är ett litet exempel på vad vi kan arbeta med.
En annan presentation stod Björn Eriksson från Dob Consulting AB för. Det handlade om kvalitetssäkring och vidareutbildning för bilförare.
- Av de olyckor som sker på våra vägar orsakas 96 procent av att bilföraren handlar fel.
Företaget tar fram individuella förarprofiler som utvecklas genom sensorer i bilarna. I första hand ska företaget erbjuda vidareutbildning till polis, ambulansförare, taxiförare speditionsfirmor och åkare.
<b>Backtävlingar i USA</b>
Den här typen av utbildning finns i USA där Björn Erikssons bolagskollega David Pettersson redan är på besök. Björn Eriksson kommer efter.
Främsta orsaken till besöket är att de ska hjälpa den svenska rallyföraren Björn Eklund som ska köra backtävlingar i USA. De tar fram en förarprofil på Eklund i detta sammanhang. Profilen visar eventuella brister. Mindre bra sätt att köra rättas till så att Eklund lättare vinner tävlingarna.
Så studerar de förstås andra amerikanska företag inom området innan de återvänder till Sverige och sätter fart på egna företaget.
Idén till entreprenörskapsprogrammet kommer från professor Magnus Klofsten, professor i just entreprenadskap vid Linköpings universitet.
<b>Dyraste</b>
- Entreprenörskapsprogrammet är ett av Linköpings universitets mest påkostade, säger Pronovas vd Pontus Törnblom. Målet för deltagarna är att skapa affärsplaner. De måste finslipa sina affärsidéer så att de kan presenteras för marknaden.
Utbildningen sker i samverkan mellan Centrum för innovation vid Linköpings universitet och Pro Nova Science Park.
- Några av företagen finns redan i vårt växt- och starthus, omtalar Törnblom. Ett villkor för att komma dit är att ha gått eller att man går entreprenörskapsprogrammet.
- Ett av våra mål är också att ta till vara studenternas idéer samt få dem att stanna kvar i Norrköping för att utveckla sina innovationer. Då kan vi få Norrköping att blomstra med mängder av nya kreativa företag.