De väntar på att livet ska börja här

På Getå asylboende väntar 115 människor på att få börja sitt liv i Sverige. En av familjerna, Abu Arshid, har tre av de sju barnen kvar i Mellanöstern.

Spindeln i nätet.  Det är Patrick Ring. Han är verksamhetsansvarig på Bogruppen som driver Getå aysylboende och som barnen flockas kring.

Spindeln i nätet. Det är Patrick Ring. Han är verksamhetsansvarig på Bogruppen som driver Getå aysylboende och som barnen flockas kring.

Foto: mikael strand

NORRKÖPING2015-01-28 10:59

– Pengarna räckte inte till för att kunna smuggla alla barnen till Sverige. Det berättar pappa Mahmoud Abu Arshid, när vi hälsar på i familjens vindslägenhet på Getå asylboende och bjuds på arabiskt kaffe i nätta koppar som Mahmoud serverar.

Så tre av familjens barn, som är vuxna, finns kvar i Syrien och i Saudiarabien.

Familjens lägenhet består mest av sängar till familjens sex personer, två vuxna och fyra barn, som bor här sedan den 22 augusti. Familjens två yngsta barn är redan på väg in i det svenska samhället, eftersom de går i skolan och har börjat lära sig svenska. Det gör även tonårsdottern. Men vuxne sonen Abdullah lever i väntan på att Migrationsverket ska bestämma sig om familjen får stanna i Sverige. Alla intervjuerna är avklarade, berättar pappa Mahmoud. Han undrar om vi kan hjälpa honom att få hit de vuxna barnen till Sverige.

Väntan är påtaglig när man besöker Getå asylboende. Några män sitter i tevesofforna, en annan grupp uppehåller sig i biljardrummet. Det är ännu några timmar kvar till lunchen, som serveras klockan 13 varje dag.

– Rutinerna är viktiga här och vi arbetar tillsammans med Svenska kyrkan och tio frivilligorganisationer med att få igång fler aktiviteter och svenskundervisning. Det säger Patrick Ring, som är verksamhetsansvarig på Bogruppen som driver Getå asylboende.

Patrick Ring menar att i starten fungerade boendet bättre än vad han trodde att det skulle göra men nu är smekmånaden över. Det har uppstått tråkig stämning i boendet. Patrick Ring tror att det är beror bristen på sysselsättning och på att många av de boende vänder på dygnet.

– Problemet när man arbetar med människorna här är att många saknar tillit och har tappat tron på andra människor. För många är det väldigt lätt att låsa in sig på sitt rum och älta sitt mående. Jag kan inte lösa alla deras problem men jag kan ge dem verktygen, säger Patrick Ring.

Att Getå asylboende ändå fungerar så bra som det gör, tror Patrick Ring till stor del beror på asylrådet som består av tio personer och som har valts ut av de boende. Asylrådet hjälper till att få ut viktig information och ansvarar även för klädutdelningen.

– När grannarna började klaga över att det var skräpigt utomhus efter jul och nyår, hade jag en diskussion med asylrådet och så infördes en städdag varje lördagsförmiddag, berättar Patrick Ring.

Han sticker inte under stol med att han tycker att Bogruppen gör mer än vad man egentligen behöver göra, enligt avtalet med Migrationsverket. På Getå finns till exempel personal dygnet runt och Patrick Ring anser att man har en hög servicenivå när man hjälper de boende att ta sig till sjukhus och tandläkare.

En av de asylsökande, Nadeen ShiKani, är utbildad förskollärare och har startat en lekskola på Getå. Varje dag kan familjerna lämna de barn som ännu inte börjat skolan här. Barnen får lära sig lite svenska, sjunger svenska barnsånger, leker, målar och ser på film. Nadeens två egna barn, Maya och Muhab är också med i verksamheten.

Svårigheten i mötet med de asylsökande är bristen på ett gemensamt språk. Men John Samsatli som är över 75 år, talar mycket bra engelska. Han har gått amerikanskt college, jobbat mot Europa och talar sex olika språk. Nu väntar han på att få genomföra sin sista intervju. Han har fått en tid hos Migrationsverket i Boden.

– Jag hoppas få stanna. Två av mina döttrar bor redan i Ödeshög, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om