Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Musiken har varit tyst, i dag befriade vi den"

Det var som att De Geergymnasiets avgångselever skrev handlingen och valde datum till föreställningen RevoluSON med förvissningen om att restriktionerna skulle försvinna just på onsdagen. "Musiken har varit tyst, i dag befriade vi den", säger Ludvig Jalkner.

Alicia Holmberg och Ludvig Jalkner från avgångsklassen på musikprogrammet på De Geergymnasiet.

Alicia Holmberg och Ludvig Jalkner från avgångsklassen på musikprogrammet på De Geergymnasiet.

Foto: David Hernqvist

Norrköping2022-02-09 16:00

Deltagartak på offentliga sammankomster och tillställningar lyftes på onsdagen.

Vad passar då bättre än att De Geergymnasiet avgångselever inviger sin föreställning RevoluSON? Den förlösande känslan var svår att ta miste på i Louis de Geerhallen. När sångerna efterföljdes av publikens applåder och jubel var pandemin som bortsvept.

Skapare och framförare är musikprogrammets avgångsklass på De Geergymnasiet. Bland dem spelar Alicia Holmberg, 18, och Ludvig Jalkner, 18, varsin roll i uppsättningen.

– Vi har sagt till varandra att handlingen passar så bra den här dagen. Det handlar om att musiken har förbjudits av stadens borgmästarinna men kommer att befrias. Det är som att musiken har varit tyst länge nu, men i dag befriade vi den, säger Ludvig Jalkner.

Ludvig intygar att, även om mer publik nu släpps på till uppvisningen, så stressar det inte klassen. Trots att det är den första föreställningen man gör.

– Våra förberedelser har varit så bra. Genrepet satt som det skulle i går och alla vet vad man ska göra, säger han.

Alicia Holmberg berättar att det betyder mycket att man får chansen att visa upp det man övat på. Föreställningen är en del av ett årligt samarbete mellan De Geergymnasiet och Norrköpings symfoniorkester. Det är kulmen på tre års gymnasiestudier.

– Vi har sett hur den har ställts in de två senaste åren. Det är den stora grejen för oss på musikprogrammets sista år. Att vi gör den innebär att vi får den utbildning vi ska ha, säger hon och fortsätter:

– Alla i klassen har deltagit. All rekvisita, manus och framförande, alla har bara superkul nu. Nu vill vi bara maxa sista året!

Klassens mentor Niclas Lindblom har följt projektet från början till dagens framförande på scen. Han beskriver sina känslor efter föreställningen med stolthet.

– Så här direkt efter, jag är mållös faktiskt, eleverna är fantastiska. I dag skulle vi köra oavsett hur det blev, men att det blev inför mer publik är jättekul. Och att restriktionerna släpptes i dag, allt har ställts på sin spets liksom.

På onsdagen gick RevoluSON inför anmälda skolklasser. På lördagen är det den riktigt stora dagen när familj och vänner har chansen att fylla upp hela Louis De Geerhallen.

– Jag hoppas att det blir så, säger en leende Niclas Lindblom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!