Det var i somras som novelltävlingen "Framtidens äldreboende 2043" drog igång. Allmänheten uppmanades att skicka in en novell om hur det skulle se ut på boendet specifikt 4 september det året. Det kom in 80 bidrag. Textlängd max 4 500 tecken.
– Det har varit en rolig upplevelse att vara med, säger 89-åriga Margareta "Metta" Nordin som har varit en av jurymedlemmarna.
– Förstås var de av lite varierande kvalitet. Ibland kanske väl korta berättelser. Men många höll hög kvalitet. Vi valde ut sju stycken var som vi trodde på och till slut kom vi överens om tre stycken som kommer att publiceras i Folkbladet, säger läkaren och författaren Erika Rockborn som också suttit i juryn.
En förutsättning för tävlingen var att alla bidrag skulle vara anonyma för juryn. Ingen skulle veta vem som skrivit bidraget. Erika Rockborn förklarar varför.
– Det skulle kunna ha varit någon vi känner som lämnade in ett bidrag. Vi ville inte att det skulle påverka oss och att det skulle bli negativt för den personen, säger hon.
Nu är alltså tre vinnare utsedda. Och juryn vet namnen på vinnarna numera. Men det avslöjas inte här.
– Det vi kan säga är att vi två faktiskt kände eller känner till en av vinnarna. Men samtidigt var hela juryn överens om att vilka vi till slut gillade mest. Två av bidragen kommer ifrån Norrköping och en av novellskrivarna kommer ifrån Skåne, säger Margareta Nordin.
Skulle ni säga att det var något som utmärkte novellerna på något sätt?
– Det som slog mig var att det var väldigt mycket AI (artificiell intelligens) i berättelserna. Ibland med väldigt dystra undertoner. Men ibland också med humor, säger Erika Rockborn.
– Vinnarna hade skrivit berättelser som stack ut. En berättelse handlar om att mötas över generationsgränserna. Så skulle jag också vilja ha det på ett äldreboende, säger Margareta Nordin.
Med tre vinnare blir det också 77 bidrag som inte vinner. Men enligt Erika Rockborn är det tänkt att ytterligare några bra bidrag, tillsammans med de tre vinnarna, ska läggas till i ett häfte som kommer att tryckas upp.
– Det jag vill uppmana alla som var med och som inte uppmärksammas att ändå fortsätta att skriva. Man blir oftast bättre om man fortsätter att skriva, säger hon.