De utmanade stormen Knud

Stormen Knud tog surfarna med storm. Medan de flesta tog skydd inomhus gav sig de tuffaste brädfolket ut på Glan för att surfa, kita och göra trix i den hårda vinden och de höga vågorna.

Foto:

Norrköping2018-09-23 12:00

Sjön är helt vit av gäss och vinden tar med sig orden som susar bort bland de svajiga trädtopparna. På en strand vid Glan sitter Henrik Åbring och riggar ner sina kite-surfingprylar. Vindbyarna blev för kraftiga för han nio kvadrat stora skärm. Han har dock hunnit trixa och hoppa i ett par timmar, i de höga vågorna.

– Jag fick hålla igen och vågade inte hoppa så högt med tanke på riskerna här, säger Henrik Åbring som nyss flugit över 10-12 meter upp i luften.

Henrik är välmedveten om riskerna för en kitesurfare på Glan.

– Om man hamnar fel i de höga vågorna här kan man landa direkt på botten och skada sig rejält, med tanke på att det är så grunt. När kiten kommer upp känner man dessutom hur byigt det är här. Om man tappar lufttrycket kan det gå riktigt illa, säger han.

Fredrik Wenzel som också vanligtvis är på vattnet och kitesurfar en sådan här dag står och fotograferar längs strandkanten. Hans axel gick ur led häromveckan när han surfade och tvingas därför ta det lugnt och vila.

Vindstyrkan ligger denna lördag på runt 20 meter per sekund.

– Det är för hård vind för de flesta kitesurfare idag, säger han.

Ett vindsurfingsegel susar förbi längs gässen på vågorna. Vindsurfarna hoppar, trixar och glider fort fram på vattnet. Men vem som helst kan inte vara ute i den här vinden, enbart de mest rutinerade surfarna.

– De som är ute nu är de med rätt inställning och rätt prylar, det går inte att ha för stort segel när det blåser så här kraftigt, förklarar Mats Andreasson som vindsurfat sedan 80-talet.

Det händer sällan att han använder sitt 3.7 kvadrats lilla segel, men denna dag var valet enkelt och den "lilla 3.7an" det självklara alternativet. De som har större segel får har svårt att hålla sig kvar på brädan.

Även vindsurfarna hoppar och trixar några meter över ytan. Sjön Glan lockar främst alla surfjunkies med de höga vågorna.

– På de här vågorna är det perfekt att hoppa, jippa och svänga och trixa, säger Mats Andreasson entusiastiskt och glatt när han kommer upp på stranden.

Robert Larsson och Love Edling som också vindsurfar vid Glan denna stormiga lördag är hel slut och tagna av den kraftiga vinden och de höga vågorna.

– Det var som en skön käftsmäll, beskriver Robert Larsson.

Entusiasten från Kolmården lägger till:

– Det har blåst dåligt hela sommaren, så nu äntligen. Det är underbart med en ledig lördag.

Glan

Glan, sjö i Östergötland som genomflyts av Motala ström, belägen väster om Norrköping; 22 m ö.h., 79 km2, 23 m djup. På grund av sitt ringa djup och den stora ytan är bottentemperaturen relativt hög under sommaren, ca 14 °C. G. är näringsrik och siktdjupet litet.

Namnet (1560 Gladen) innehåller adjektivet glad i betydelsen ’glänsande’.

Källa: www.ne.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!