De tre föreningarna hyllas i kaktusform i sommar

I sommar blir det 60-årsjubilerande Norrköping Dolphins som pryder kaktusplanteringen i Carl Johans park. Även Åby Ridklubb och Reumatikerföreningen Norrköping kommer att föräras kaktusplanteringar med sin logga.

Jenny Eliasson, kanslist på Reumatikerförbundet, Anna Ringholt, verksamhetsledare på Åby ridklubb, och Mattias Ottosson, ledamot i Norrköping Dolphins styrelse bland kaktusar i växthus.

Jenny Eliasson, kanslist på Reumatikerförbundet, Anna Ringholt, verksamhetsledare på Åby ridklubb, och Mattias Ottosson, ledamot i Norrköping Dolphins styrelse bland kaktusar i växthus.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2023-02-24 20:00

Kaktusarna i Carl Johan park har planterats i olika formationer sedan 1926 och sen 1938 har olika jubilarer hyllats i den.

– Det tar drygt sex veckor och två medarbetare för att bygga upp dem och det är ungefär 25 000 växter i planteringen, säger Jakob Åhlander, landskapsingenjör på kommunen.

Reidar Svedahl (L), ordförande samhällsplaneringsnämnden, säger att juryn var eniga om vilken föreningen som i år skulle få pryda kaktusplanteringen i Carl Johan park.

– Som solklart etta valde vi Norrköping Dolphins. De har hållit på i 60 framgångsrika år och har ett stort engagemang för barn och unga. De har också varit framgångsrika i rullstolsbasket och förra året sa det pang när de blev svenska mästare i basket för både kvinnor och män samma år. Det händer inte ofta!

Mattias Ottosson i Norrköping Dolphins styrelse är glad och hedrad att föreningen uppmärksammas på det här sättet. 

– Det är kul att en förening uppmärksammas som vågar satsa både på bredd och elit, säger han.

Åby Ridklubb och Reumatikerföreningen Norrköping, som båda fyller 50 år i år, kommer att hyllas i Hörsalsparken. Åby Ridklubb har både ridskola och lägerverksamhet samtidigt som de är en tävlingsarrangör för bland annat Norrköping International Horse Show.

– Vi vill visa att vi uppskattar det jobb ni gör för Norrköpings invånare, men också hur ni hjälper till att sätta Norrköping på kartan, säger Reidar Svedahl.

Reumatikerföreningen Norrköping är en av de största funktionshinderföreningarna i länet och den största lokalföreningen inom Reumatikerförbundet. 

– Ni gör så otroligt mycket gott i vår kommun, säger Svedahl.

– Det vi jobbar för är att vi ska få en plats i samhället, våra medlemmar far väldigt illa. Det vi kan göra är att informera om diagnoser, hjälpmedel och hur man hittar rätt. Och det största vi gör är friskvården. Idag har vi 100 personer som går på vattengympa varje vecka, säger Jenny Eliasson, kanslist.

Hon är väldigt glad för uppmärksamheten i kaktusform.

– Vi provade för tio år sen men då blev det inget. Nu har vi betat i tio år, det känns jätteskönt nu!

– Det är en medveten tanke från vårt håll att lyfta funktionshinderföreningar och patientföreningar i Norrköpings som gör ett väldigt bra jobb, säger Pär Morell (M), 1:e vice ordförande i samhällsplaneringsnämnden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!