Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De tar sig ton på sportlovet

Svänga i slalombacken?Glöm det.De här 66 ungdomarna hittar svänget hos Norrköpings symfoniorkester.

För fjärde året i rad bildas nu Sportlovsorkestern hos SON.

För fjärde året i rad bildas nu Sportlovsorkestern hos SON.

Foto: Titti Olovsson

NORRKÖPING2009-02-19 03:00
För fjärde året i rad bildas en sportlovsorkester i samarbete med SON, länets kulturskolor och musikgymnasier. Musiklärare i länets kommuner har fått i uppdrag att välja ut lämpliga kandidater till orkestern.
– Ungdomarna kommer från hela länet och från början var 78 anmälda, men några fick ställa in. Det är ju influensatider, säger Barbro Sonska, skolproducent på SON.
Under veckan pågår intensiva repetitioner inför det slutliga eldprovet – konsert i Motala Folkets hus på fredag och i Louis De Geer på lördag. Då framförs verk av bl a Leonard Bernstein och Peter Tjajkovskij.
Med hjälp från sina handledare och dirigenten Cecilia Rydinger Alin får ungdomarna möjlighet att utvecklas på sina instrument.
– Det går jättebra. Ungdomarna jobbar väldigt professionellt och förbereder sig. Det är lugnt och skönt på podiet, säger Cecilia Rydinger Alin, professor i orkesterdirigering vid Kungl Musikhögskolan som leder sportlovsorkestern för andra året.
– Jag hoppas att veckan ger dem en positiv upplevelse av att spela i stor symfoniorkester, så att de fortsätter att spela. Det är roligt att utvecklas tillsammans med andra, det kan de inte göra på egen hand. Men den upplevelsen kan vi ge dem, fortsätter hon.
Tanken är också att ungdomarna ska få en inblick i olika instrumentalisters arbete i en symfoniorkester. De växlar mellan repetitioner med hela orkestern och inom varje stämma. De övar upp sådant som förmågan att läsa orkesternoter, men får även lära sig mer om praktiska frågor som till exempel hur man sköter sitt instrument.
Ungdomarna är i åldrarna 13 år och uppåt, med något undantag. Genom sportlovsorkester får de chans att lära känna varandra över instrumentgränserna.
Jenny Augustsson går på De Geergymnasiet i Norrköping och medverkar i sportlovsorkestern för tredje året.
– Det är jätteroligt att träffa kompisar och man utvecklas så mycket. Jag tycker dirigenten Cecilia är grym. Hon har en förmåga att få en att lyssna och fokusera, säger Jenny.
Violinisterna och coacherna Kryspin Biegniewski och Richard Michelin öser beröm över de medverkande ungdomarna.
– Ungdomarna är motiverade och det blir resultat, säger Richard. Det är också roligt för dem att få vara här i hallen. Det blir på riktigt. Vaktmästaren kommer in precis som vanligt och meddelar hur många minuter som är kvar till stämrepen.
– De är jätteduktiga och de får en utmaning. Det är inga lätta kompositioner för dem. Men de verkar gilla att jobba hårt och glömmer nästan att ta paus. Under de här dagarna har vi sett en jätteförändring. Det finns en enorm kapacitet och vitalitet, man kan nästan se förändringen med ögonen, tycker Kryspin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om