Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De storsatsar på digital teknik

Kriminalvården gör en storsatsning digitalt. Något som kommer skapa en hel del jobb här i Norrköping. 80 nya medarbetare ska anställas.

Kriminalvården gör en storsatsning på digital teknik och ska anställa 80 nya medarbetare i Norrköping.

Kriminalvården gör en storsatsning på digital teknik och ska anställa 80 nya medarbetare i Norrköping.

Foto: Maja Suslin/TT

NORRKÖPING2018-05-06 07:00

Krim:tech.

Så kallar Kriminalvården sin nya digitaliseringssatsning.

Med hjälp av den senaste tekniken och forskningen ska myndigheten utveckla nya digitala lösningar.

De beskriver det som en uppfinnarverkstad för digital teknik.

"Måste en fotboja vara just en fotboja, eller kan den istället vara något annat? Hur kan vi använda IT för att bibehålla lugnet på våra klass 1-anstalter? Hur får vi intagnas barn att inte bli rädda och osäkra när de hälsar på pappa eller mamma på anstalten, kan vi istället för larmbågar och metalldetektorer göra säkerhetskontrollen med en leksak?", skriver Kriminalvården i ett pressmeddelande.

För att lyckas med det här arbetet ska nu 80 nya medarbetare anställas, i stort sett alla på IT-avdelningen här i Norrköping som i dag har omkring hundra anställda.

–  Det är en ganska kraftig förstärkning vi ser, säger IT-direktören Håkan Klarin.

Han berättar att de länge jobbat med utveckling av verksamheten och att de ständigt driver en mängd olika projekt. Projekt där de digitala inslagen blir allt större. Istället för att köpa in kompetensen som nu varit fallet vill Kriminalvården istället sköta det här på egen hand.

– Vi ser att det blir mer kostnadseffektivt, vi ser att vi kan jobba smartare och vi säkrar också kompetensen i myndigheten på ett annat sätt.

Kriminalvården letar efter allt frånsystemutvecklare, till IT-tekniker, arkitekter, projektledare, förvaltningsledare och även några chefer.

– Vi vill attrahera de som vill vara med och tänka och skapa hur en mer digital kriminalvård kan se ut. Fotbojan är ju ett sådant exempel. Där är det en ganska enkel teknik i dag. Ser man det i ett vidare perspektiv så skulle man kunna lägga i mer funktioner där. Som exempel kan man titta på den megatrend som händer inom hälsoområdet. Finns det saker där med smarta sensorer, mätare och givare som skulle kunna berika en fotboja med ökad funktionalitet som både hjälper den som bär bojan men också samhället i sig?, säger Klarin och fortsätter:

– Det sker ju en teknikutveckling i största allmänhet. Inte bara inom IT och vi har massor av viktig teknik i vår verksamhet. Säkerhetsteknik, övervakningskameror, sensorer på olika sätt. Skulle man kunna använda bildanalys för att höja säkerheten på våra anläggningar och så vidare? Där finns också mycket spännande områden som vi vill titta närmare på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!