Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De står i frontlinjen för att ge kvinnor hopp

Sania Qureshi och Habibo Ibrahim från Norrköping har genomgått ledarskapsutbildningen inom Världens mammor och också fått jobb som ledare inom verksamheten som stärker kvinnor från olika bakgrunder och länder.

Sira Jokinen Lisse som hållit i ledarskapsutbildningen inom Världens mammor har anställt Sania Qureshi och Habibo Ibrahim. Den genomgånga utbildningen firades med diplom och mössor.

Sira Jokinen Lisse som hållit i ledarskapsutbildningen inom Världens mammor har anställt Sania Qureshi och Habibo Ibrahim. Den genomgånga utbildningen firades med diplom och mössor.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköping2020-12-05 16:00

Världens mammor, ett konstprojekt som blivit ett uppmärksammat demokratiprojekt, har under pandemin fått ställa om sin verksamhet.

– Vi kör på men det blir på ett annat sätt, säger Sira Jokinen Lisse, initiativtagare till Världens mammor.

I Norrköping har man inte kunnat träffas på länge, utan kör digitalt över Zoom. På andra platser, där man har en egen lokal, som i Skäggetorp i Linköping, har man kunnat träffas i små grupper.

– I Norrköping jagar jag lokaler, i både Marielund och Hageby, säger Sira Jokinen Lisse som hoppas på Hyresbostäder och Mirum Galleria.

Något som trots pandemin kunnat genomföras är en ledarskapsutbildning för kvinnor.

– De har fått gå en väldigt utmanande utbildning, och det har hänt jättemycket hos de här tjejerna, säger Sira Jokinen Lisse som lagt ner själ och hjärta i utbildningen, och byggt en team- och familjekänsla. 

Hon talar om en resa hos kvinnorna, där vissa varit blyga och vilsna, till en personlig utveckling mot självförtroende. Viktigt i utbildningen, förutom planering och management, har varit värdegrund och bemötande, att alla ska bli lika behandlade, oavsett bakgrund, och att vara professionell.

Totalt var det 19 kvinnor som påbörjade utbildningen. 13 genomförde hela utbildningen. Nyligen fick kvinnorna sina diplom och mössor, efter avslutad utbildning. Fyra av kvinnorna, varav två från Norrköping, har blivit heltids- eller deltidsanställda inom Världens mammor.

Det innebär att de ska vara med och hålla i grupper, och skapandeträffar som är den största verksamheten. Som en del av utbildningen, med budgetansvar och tidsplan, fick kvinnorna anordna en kunskapsutflykt för mammor och barn med buss.

Att få in fler ledare i Världens mammor, för att kunna växa hållbart, var ett syfte med utbildningen. Samtidigt har också nästan alla deltagarna kommit vidare i jobb under året, inom städning, förskola eller vård och omsorg. 

Merparten av dem har inte haft jobb i Sverige tidigare, och flera har inte haft mer än några års skolgång. Men i den mixade gruppen finns det undantag: Sania Qureshi och Habibo Ibrahim i Norrköping som anställts inom Världens mammor är universitetsutbildade, Sania som konstintresserad lärare i Pakistan, och Habibo inom affärsjuridik i England.

Genom Sira Jokinen Lisse och Världens mammor har de fått en ingång i det svenska samhället, och peppning: "Du kan göra det, vi kan göra det!". Nu ska de skicka vidare det till andra kvinnor. Deras engagemang är påtagligt.

– Det här är min passion, mitt mål, vad jag vill uppnå, vad jag vill göra med mitt liv. Arbeta med barn, med mammor och med konst och färg, säger Sania Qureshi.

Habibo Ibrahim vill stärka kvinnors egenmakt, deras röst i världen, deras engagemang i samhället. Kvinnor som stöttar kvinnor är ett sätt att nå det.

– Om de ser oss i frontlinjen, någon att se upp till, en förebild, ser de att "om du kan göra det, så kan jag göra det också", säger Habibo Ibrahim.

– Det finns ett sådant jättebehov av det vi håller på med, så vi behöver sprida det till andra delar av Sverige och andra delar av världen, säger Sira Jokinen Lisse.

Det gäller att ge människor hopp, se vad de är bra på, bygga upp dem. Så många har tappat bort sig själva – nu hittar de sig själva igen, säger hon.

Fakta

Världens mammor startade 2016 i Motala, genom föreningen Konsten i samhällsutvecklingen. Initiativtagare är Sira Jokinen Lisse.

I dag finns Världens mammor på fem platser i Östergötland, bland annat i Norrköping och Skäggetorp, med grupper, skapandeträffar och kunskapsutflykter. 

Visionen är att fler kvinnors röster ska höras, att kvinnor ska få redskap till att kunna vara en aktiv del i samhället, känna egenmakt och påverka sin och sin familjs framtid och komma ut i egen försörjning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!