Bo Wärff sitter i styrelsen för Norrköpings skolmuseums stödförening och var en av de som såg till att museet för snart 15 år sedan hamnade i sina nuvarande lokaler på Oscarsskolan, där han en gång var tillsynslärare. När Ståhls köpte Knäppingsborgskvarteren för att skapa nya rum i staden stod skolmuseet utan lokaler.
– Jag visste att det var ledigt här på min gamla skola, så jag tipsade styrelsen, berättar Bo Wärff.
Så hamnade museet i dessa skollokaler från 1870-talet. Nu fylls bottenvåningen i den gamla folkskolan av fina samlingar och klassrum i 1930-tals och 1800-talsstil. Här finns bland annat 6000 skolplanscher i den finaste samlingen i Sverige. Norrköpings kommun står för lokalerna, men det är stödföreningens medlemmar som sköter museet.
Nu vill kommunen använda lokalerna till förskoleverksamhet. Bristen på förskoleplatser är stor och här skulle det efter ombyggnad kunna skapas ett 60-tal platser. Men då måste museet flytta. Sten Göte Svensson är ordförande i stödföreningen:
– Vi kan inte flytta och bygga upp ett nytt museum någon annanstans. Vi är en samling 70-åringar som arbetar helt ideellt. Det går inte.
Sten Göte och de andra medlemmarna i stödföreningen är mycket upprörda över kommunens agerande.
– Varför kontaktade man inte oss först? Tillsammans kunde vi resonerat om en lösning, säger Sten Göte Svensson.
Men, enligt stödföreningen har det aldrig förts några resonemang. Och nu plötsligt har de fått veta att beslut om Oscarsskolans framtid ska tas redan på fullmäktigemötet i december.
Sten Göte Svensson berättar om ett museum som sjuder av liv. Hit kommer forskare från Stockholms universitet och Åbo akademi för att studera den unika planschsamlingen. Här hålls gammaldags lektioner för skolklasser, här hålls föredrag och visas film.
– Det här är ingen lagerlokal, det är ett levande museum, säger Sten Göte Svensson.
En av styrelseledamöterna i stödföreningen är förre riksdagsmannen Karl-Göran Biörsmark. Han hoppas nu att budgetbeslutet i december kan skjutas upp i ett år. Under tiden kommer han och stödföreningen att arbeta vidare med ambitionen att skapa ett riksmuseum, gärna i samarbete med Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum.
– Det finns inget jämförbart skolmuseum kvar i Sverige, säger Biörsmark och talar om ett kulturarv under förskingring.
Håkan Karlsson på utbildningskontoret säger att stödföreningen för ett år sedan fått veta om kommunens planer och att de senast diskuterade frågan med föreningen i början av september.
– Vi inser vikten av att behålla skolmuseet i kommunen, säger Håkan Karlsson. Diskussioner förs med stadsantikvarien och med stadsmuseet för att hitta lokaler och former för fortsatt verksamhet.
– Oscarsskolan i sin helhet måste renoveras och då gäller det hela huset, så museet måste ut i vilket fall som helst. Idag har vi ett väldigt ineffektivt utnyttjande av fastigheten samtidigt som vi har stor brist på förskoleplatser, säger Håkan Karlsson.