Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De slåss för sitt sjukhus

NORRKÖPING
- Nu slåss vi för vårt sjukhus.
Det säger upprörda läkare och fackliga representanter vid Vrinnevisjukhuset. Tillsammans tar de nu upp kampen för sjukhusets överlevnad. Och tanken på att göra östra länsdelen till ett eget landsting är högst levande.

Örjan Gertow, överläkare vid medicinkliniken (t v , Stig Eric Åström, överläkare vid ortopedkliniken, Helene Andersson-Molinder, representant för Sveriges yngre läkarförening och Lars-Göran Pettersson, överläkare vid röntgenkliniken är några av dem som strider för Norrköpings sjukhus.
FOTO: NICLAS SANDBERG

Örjan Gertow, överläkare vid medicinkliniken (t v , Stig Eric Åström, överläkare vid ortopedkliniken, Helene Andersson-Molinder, representant för Sveriges yngre läkarförening och Lars-Göran Pettersson, överläkare vid röntgenkliniken är några av dem som strider för Norrköpings sjukhus. FOTO: NICLAS SANDBERG

Foto:

Norrköping2003-05-27 00:00
- Vill vi det här? Som personal, som patienter? När mina sjuka föräldrar behöver läkarhjälp är det dramatiskt nog. Då vill jag ha dem på nära håll, inte i Linköping, säger Christina Göransson, verksamhetsansvarig för SKTF vid Vrinnevisjukhuset.
Den centralisering som hon och övrig sjukvårdspersonal ser i länet i dag skrämmer. Det gör också besparingskraven. Representanter från läkarrådet, SKTF och läkare från flera olika avdelningar på sjukhuset samlades i går till ett slags protestmöte.
De har mycket att berätta och ventilera. För nu tar de strid för vad de kallar ett härligt och vackert sjukhus. Ett lagom stort sjukhus som bedriver viktig vård och också bra vård. I dag.
För vad ska hända med Vrinnevisjukhuset i framtiden? Hur kommer eventuella besparingar att drabba patienter och personal?

<b>Fruktat möte</b>
I går och i dag sammanträder landstingsstyrelsen i Linköping. Läkarna fruktar vad det kan utmynna i.
- Enligt ett förslag som vi har sett ska det sparas tio procent på länssjukvården, det vill säga den sjukvård vi bedriver här och som är den sjukvård som är närmast människorna. Men det ska bara sparas tre procent på den så kallade högspecialiserade vården som utförs på Universitetssjukhuset och bara tre procent på Östsam och kansliverksamheten, säger Stig Eric Åström, överläkare vid ortopedkliniken och också vice ordförande i läkarrådet på Vrinnevisjukhuset.
- Det är omöjligt att spara tio procent på vården här utan att det får stora konsekvenser, understryker han, och de andra stämmer in.
De upprörs över att det ska byggas ett nytt onkologcentrum i Linköping, som kan komma att kosta mellan en halv och en miljard kronor, samtidigt som man måste spara inom länssjukvården.
- Självklart kan man inte stoppa alla investeringar. Men det är ju bara att se till sin egen familjeekonomi. Har man inte råd att köpa en ny bil får man fortsätta köra den gamla tills man sparat pengar. Att binda upp sig till en enormt stor investering just nu är väldigt märkligt, säger Stig Eric Åström.
Örjan Gertow är överläkare vid medicinkliniken och en av läkarna bakom ett protestbrev som skickades till landstings-ledningen under förra veckan.
- Samordningen i länet är i och för sig rimlig, men man måste visa vad den faktiskt kostar och inte göra upp någon skuggbudget, säger han.
Tanken på att östra länsdelen skulle bli en egen landstings-kommun är inte främmande i dag, berättar han vidare. Inte när personalen har insett hur sned fördelningen av pengarna inom landstinget faktiskt är.
- Det vore intressant att få exakta siffror på hur mycket av våra skatteintäkter här i öster som går direkt till sjukvården i de centrala delarna av länet, säger Lars-Göran Pettersson, ordförande i läkarrådet och överläkare vid röntgenkliniken.
De understryker alla att de inte alls driver polemik mot sina kollegor på övriga sjukhus i länet.
- Men vi kräver rätt vård på rätt ställe, understryker de.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!