Regeringen har gett Länsstyrelsen Östergötland i uppdrag att se till så de jämställdhetspolitiska målen ska få genomslag i länet.
Som ett led i det arbetet har länsstyrelsen nu valt att inrätta ett jämställdhetsråd och under torsdagen hölls det första mötet på Linköpings slott.
Aktörer från olika delar av samhället deltar i rådet. Det är ledamöter från kommuner, Region Östergötland, myndigheter, civila samhället och näringslivet.
– Redan nu görs mycket bra arbete i länet, men vi behöver ta frågan om lika villkor och förutsättningar för män och kvinnor till en ny nivå. Jag ser fram emot att få arbeta med dessa frågor eftersom vi har mycket som återstår att leva upp till, säger landshövding Carl Fredrik Graf som leder rådet, i ett pressmeddelande.
Tanken är att rådet ska sprida kunskap om de jämställdhetspolitiska målen och vara en pådrivande kraft för att målen uppnås.
Under det första mötet diskuterades prioriteringar, framtida inriktning och arbetssätt. Dessutom var fotbollsspelaren Nilla Fischer på plats för att inspirera.
Det övergripande jämställdhetsmålet är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Utifrån det finns sedan sex delmål:
1) En jämn fördelning av makt och inflytande.
2) Ekonomisk jämställdhet.
3) Jämställd utbildning.
4) Jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet
5) Jämställd hälsa
6) Mäns våld mot kvinnor ska upphöra