De ska stötta östgötar som drabbats av katastrofen
Runt om i Östergötland har nu olika kriscentrum upprättats dit östgötar som drabbats av jordbävningskatastrofen kan vända sig.- Drömsemestern i paradiset har förvandlats till en avgrund för många människor, säger Carl Selling, informationschef vid Norrköpings kommun.
Igår upprättades en krisgrupp på kommunhuset Rosen, med anledning av jordbävningskatastrofen i Sydostasien. I den ingår bland andra: Timo Pöllänen,från försörjningsstödskontoret, Eric Lundqvist, kyrkoherde i Hedvigs församling, Margareta Skrufve, från försörjningsstödskontoret, Anna Wigmo, socialsekreterare i centrum. FOTO: ANDREAS SKOGH
Foto:
- Vi har försökt att skapa oss en uppfattning om hur många norrköpingsbor eller östgötar som kan befinna sig där. Men inte ens researrangörerna har sådana uppgifter som de kan ge oss i nuläget säger Carl Selling.
- De som kommer hem är trasiga människor. Drömsemestern i paradiset har förvandlats till en avgrund i ett ögonblick, säger han vidare.
Försökt förbereda
Kommunen har förberett sig så gott det går, trots att den ännu inte vet vad som väntar. Bland annat är familjehemssektionen igång
- Vi har hört om barn som återväder utan föräldrar, om föräldrar som återvänder utan barn. Vi måste kunna hjälpa alla, säger Carl Selling.
Kommunen har även etablerat ett samarbete med resebolagen så att de redan på Arlanda upplyser anländande norrköpingsbor om den krisberedskap som finns i Norrköping.
- Resenärer kommer i tofflor och badbyxor, de saknar nyckar till bilen som står på Arlanda, de saknar nycklar till sin bostad och så vidare. Personal från försörjningsstödskontoret kan då bidra med mat och pengar, polisen kan hjälpa till med att öppna bostaden, kyrkan erbjuder medmänsklig samtalshjälp till den som behöver och så vidare.
Beredskap i landstinget
Många som anländer till Sverige är fysiskt skadade och kan behöva vård vid något av länets sjukhus. Andra kan behöva omedelbar hjälp på psykakutens mottagning. Inom landstinget i Östergötland har det nu upprättats en beredskap för att ta hand om de hemvändande östgötarna och deras anhöriga.
Försöker samordna
- Vi har en regional sjukvårdsledning där vi nu försöker samordna våra insatser. Bland annat är en i ledningsgruppen samordnare för psykvården, såsom psykakuten och barntraumateamet. Dessa enheter har full beredskap för att ta emot behövande, berättar landstingets informationschef Marie Lindström.
Landstinget har även en beredskap för att skicka ambulanser till Arlanda om personer skadade behöver transporteras därifrån.
Alla sätt och vis
- Vi förebereder oss på alla sätt och vis, men vi har inte en aning om hur många östgötar det kan röra sig om, säger Marie Lindström.
Även i länets övriga kommuner inrättades igår kriscentrum och beredskapen höjdes. I Motala har man inrättat ett stödcentrum i Frälsningsarméns lokaler. Sociala förvaltningen och sociala jouren i Linköping har höjt beredskapen för att ta emot samtal.
Fotnot: Kriscentret i Norrköping kan nås på tel 011/15 2343