Cleantech Östergötland mottog 2018 ekonomiskt stöd från länsstyrelsen för att undersöka hur lösningar från östgötska miljöteknikföretag kan bidra till att öka återvinningen.
Nätverket, med medlemmar från såväl näringslivet, som offentligheten och akademin, har sedan dess gjort en djupdykning i hur avfallshanteringen kan ses över för att skapa en mer hållbar värld.
– Idag går stora mängder avfall till energiåtervinning genom förbränning. Det är förvisso ett effektivt sätt att omvandla sopor till exempelvis el och fjärrvärme – men delar av det, exempelvis matrester och förpackningar, skulle i stället kunna återvinnas eller tas om hand på ett bättre sätt om det sorterats. En utmaning med många inblandade med andra ord – producenter, konsumenter, avfallsföretag och kommuner, säger Johan Rydberg, vd på Cleantech Östergötland, i en kommentar på länsstyrelsens hemsida.
I vissa branscher ansvarar producenten själv för att samla in och återvinna sina produkter. Det kan till exempel handla om förpackningar, returpapper, elektronik med mera. Kommunerna å sin sida ansvarar för insamling av resterande hushållsavfall.
Cleantech har fört samman aktörer från hela kedjan, från producenter, till kommuner, avfallsbolag, energibolag och fastighetsbolag, för samtal och nu har aktörerna kommit fram till ett gemensamt mål.
Till 2025 ska de halvera mängden av återvinningsbart material som hamnar i hushållssoporna.