Nyligen stod det klart att Folkbildningsrådet har fått stöd på 85 miljoner kronor av Europeiska Socialfonden för projektet "Vägen – Folkhögskolevägen till arbete och fortsatta studier". Ett projekt på sammanlagt 150 miljoner kronor.
Projektet handlar om att hjälpa individer som står långt ifrån arbetsmarknaden att komma i arbete eller fortsätta till andra studier. Sammanlagt är 15 folkhögskolor med i projektet. En av folkhögskolorna som är med är Marieborgs folkhögskola.
– Det här är ett projekt på tre år. Men vi har lång erfarenhet av att bryta människors utanförskap. Vi har genom åren lärt oss av människors livsberättelser, säger Lisa Flogell, rektor på skolan.
Projektet är tänkt som en fortsättning på ett projekt som pågick mellan 2019 till 2021. Ett projekt som handlade om att ta tillvara på framgångsrika arbetsmetoder när det gällde att hjälpa människor med lång tids utanförskap in i samhället.
– Det finns en stor samlad kunskap om utanförskap bland Sveriges folkhögskolor. Nu finns en metodhandbok som vi kan använda praktiskt för att jobba med elever i den här gruppen. I dag går ungefär 70 procent av våra elever vidare till högre studier eller arbete. Målet är att fler går vidare, säger Ulf Olsson, verksamhetsledare på Marieborg.
Enligt Lisa Flogell och Ulf Olsson har Marieborg genom åren sett en förändring av vilka elever som kommer till skolan.
– Förr var det fler äldre som kom hit för att läsa in gymnasiet. Numera är det betydligt fler unga som inte klarar gymnasiestudierna, säger Lisa Flogell.
– Vi märker att situationen i gymnasieskolan idag skapar större stress och press och att det leder till att fler slås ut, hoppar av gymnasiestudierna, säger Ulf Olsson.
Men vad är det som ni gör på Marieborg och andra folkhögskolor som gör att studiemotivationen infinner sig?
– Folkhögskolan har en annan studiemiljö. Det är ett jämlikt möte mellan lärare och elev. Vi öppnar vår dörr för den som vill studera när den känner sig mogen. Här går människor som har hoppat av flera gånger och sen till slut går färdigt sina studier, säger Lisa Flogell.
Hur kommer "Vägen" märkas utanför folkhögskolorna?
– Förhoppningen är att det arbetssätt som redan finns inom folkbildningen ska utvecklas och spridas ytterligare. Vi uppfattar det som att samhället är intresserat, säger Ulf Olsson.