De samarbetar kring ny unik miljövänlig teknik

Thomas Öström blev miljömedveten efter att 2006 ha rest runt i världen. I förmiddags premiärvisade han, i egenskap av vd för Climeon, en ny unik miljöteknik.

Premiärvisning. Björn Persson, Thomas Öström, Karin Jonsson och Rickard Reimander framför den nya anläggningen. Klockrent att ta vara på restvärme, tyckte Karin Jonsson.

Premiärvisning. Björn Persson, Thomas Öström, Karin Jonsson och Rickard Reimander framför den nya anläggningen. Klockrent att ta vara på restvärme, tyckte Karin Jonsson.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2015-02-10 20:00

När Stal flyttade ut ur sina lokaler på Butängen flyttade Svensk licenssvetsning (SLS) in. På senare tid har man upplåtit en del av sina lokaler till ett samarbete med företaget Climeon som utvecklat en teknik som i korthet går ut på att tillverka elektricitet ur spillvärmen från varmvatten. SLS står för själva tillverkningen av maskinerna och Climeon för tekniken.

– Vi är duktiga på termodynamik, men inte på att bygga. Det finns det andra som är, säger Thomas Öström, vd på Climeon.

Dessutom deltar Eon i samarbetet genom att bidra med fjärrvärmevatten under dagtid.

– Det drabbar inte våra toppar att leverera varmvatten dagtid när de gör sina testkörningar och det blir ju fördelaktigare villkor för dem från ett affärsperspektiv, säger Björn Persson, regionchef på Eon.

Climeon har under tiden man utvecklat projektet fått ekonomiskt stöd från Energimyndigheten och idag visades den första stora prototypen upp inför media, en maskin på 100 kilowatt. Kommunalrådet Karin Jonsson (C) fick äran att trycka på knappen som startade den.

Nu har man dessutom sålt sin första anläggning. Till Viking Line. Thomas Öström menar att systemet fullt utnyttjat kommer att kunna spara en avsevärd mängd energi genom att man tar tillvara på värmen från det spillvatten som annars bara hade dumpats. På en färja som Viking Line kommer varmvattnet från dieselmotorernas kylsystem och det kan beroende på vilka tekniska lösningar man väljer att användas för olika ändamål även efter att det passerat anläggningen, exempelvis som varmvatten till hytternas duschar.

– Det är en häftig känsla att få bygga upp något som är lönsamt och dessutom sparar en massa koldioxid, säger Thomas Öström.

Vad en anläggning kostar vill inte Thomas Öström svara på, utan berättar att man tagit fram olika former av affärsmodeller.

– Vi kan exempelvis montera grejerna på plats efter kundens önskemål och sedan sälja elen.

Rickard Reimander, vd och ägare av SLS, berättar att man redan genom en uppgång i den ordinarie tillverkningen av kylanläggningar har börjat nyanställa.

– Nu kommer vi att anställa ännu fler, kanske 5-10 stycken, säger han.

011-200 463

Ocean

Den aktuella anläggning klarar av att ta vara på tio procent av energin i 90 grader varmt vatten och omvandla den till elektricitet. Fysikern Per Askebjer förklarar att det är skillnaden i temperatur mellan det varma vattnet som går in i maskinen och det kallare vattnet som går ut, som avgör hur mycket energi det är möjligt att ta vara på och omvandla till elektricitet. Ju större skillnaden är ju mer energi är det möjligt att utvinna. Det finns dock en absolut gräns för hur mycket energi det går att utvinna - som det enligt fysikens lagar är omöjligt att passera. I det aktuella fallet ligger den gränsen någonstans kring 16 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om