Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De prisas för att de möjliggör kontantbetalning

Stadium fick på måndagen motta pris för att man gjort det möjligt att betala med kontanter i alla sina butiker. Det är Kontantupproret med Björn Eriksson i spetsen som bedriver denna kamp för fysiska pengar.

Kontantupprorets ordförande Björn Eriksson skakade hand med Stadiums vd Karl Eklöf efter utdelandet av diplom och pris.

Kontantupprorets ordförande Björn Eriksson skakade hand med Stadiums vd Karl Eklöf efter utdelandet av diplom och pris.

Foto: Patrik Selsfors

Norrköping2023-12-20 10:00

Kontantupproret är en organisation som kämpar för att kontanter ska finnas kvar som betalningssätt i samhället. De har funnits i snart tio år och drogs igång av tidigare landshövdingen i Östergötland Björn Eriksson som är ordförande.

Organisationen ser flera orsaker till att kontanter bör finnas kvar: Det är en demokratifråga eftersom äldre kan ha svårt med digitala betalningssätt men det har också en integritetsdimension eftersom kortköp är spårbara. Dessutom blir samhället sårbarare vid kriser om betalningssystemen slås ut.

undefined
Kontantupproret kämpar för att behålla kontanter i ett samhälle med fler och fler digitala betalningssystem.

Det här uppmärksammades också av länsstyrelserna i en rapport i början av december. 15 av 21 länsstyrelser rapporterade där att antalet uttagsautomater minskat vilket är ett problem för grupperna äldre och personer med funktionsnedsättning.

Sedan 2020 har Kontantupproret också delat ut "Kontantpriset" "för att uppmärksamma ett företag eller en förening som gjort något extra för kontanterna i Sverige." 

På fredagen är Björn Eriksson på plats i Stadium-butiken på Ingelstaområdet för att dela ut årets pris. Vinnaren Stadium har enligt motiveringen "gått emot strömmen bland större kedjor och återinfört möjligheten till kontantbetalning i samtliga butiker runt om i landet."

undefined
Stadiums vd Karl Eklöf fick motta diplom och pris av Kontantupprorets Ulrika Sandhill under överinseende av Kontantupprorets ordförande, förre landshövdningen Björn Eriksson.

Här finns också Stadiums vd Karl Eklöf som får motta blommor, ett diplom samt 20 000 kronor – givetvis i kontanter. Vi tar några ord med Björn Eriksson och frågar hur utvecklingen med kontanter i samhället ser ut?

– I Sverige har det gått åt att det blir svårare att använda kontanter. Men nu har det börjat närma sig den nivån när folk börjar oroa sig: "tänk om dom försvinner, vad gör vi då?".  Det handlar om grupper som äldre och funktionsnedsatta men så hjälper den där Putin till också, säger Björn Eriksson som tycker att vinden börjar vända.

– Det låter hemskt att säga men Ukrainakriget har skyndat på medvetenheten för alla vet att systemen kan stängas ner. Sista året har även Riksbanken och andra börjat reagera. Jag tycker att det är ett tidstecken när stora kedjor som Stadium börjar fråga sig om man verkligen vill ha det helt kontantlöst.

undefined
Kontantupprorets ordförande Björn Eriksson skakade hand med Stadiums vd Karl Eklöf efter utdelandet av diplom och pris.

Karl Eklöf är naturligtvis glad över priset och utmärkelsen.

– Det är klart att det finns en viss kostnad att hantera kontanter och vi hade ett fåtal butiker som vi testade att ha helt kontantfria. I samband med det pratade jag med Björn om det här och vi pratade även internt. Sedan ändrade vi oss helt enkelt, nu är det så att vilken av våra butiker du än kommer till ska åtminstone en kassa ta kontanter, berättar Klas Eklöf som ser det som en rättighet för alla människor att få betala hur de vill.

– Vi tycker det är viktigt både för unga människor att lära sig pengars värde men vi har också många äldre kunder som vill betala med kontanter och det är alltså möjligt.

Vad ska ni göra för prispengarna?

– Vi får väl använda det här för att köpa något fint till personalen för deras fina arbete men vi får hitta något ställe som tar kontanter, skrattar Klas Eklöf. 

undefined
Pernilla Andersson och KG Andersson använder i regel kort när de shoppar men vill ändå ha möjligheten till kontantbetalning kvar.

Utanför butiken träffar vi Katrineholmsparet Pernilla och KG Andersson. Vi frågar om hur de brukar betala?

– Vi handlar med kort, aldrig med kontanter. Det är ju knappt man vet hur dagens sedlar ser ut, skrattar Pernilla Andersson som ändå tycker det är viktigt att möjligheten till kontantinköp finns kvar.

– Ja, jag tycker nog att de ska finnas kvar, till exempel många äldre är ju vana att hantera kontanter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!