Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De plockar sina egna gubbar

NORRKÖPING
Den svenska jordgubbssäsongen är inte lång. Den startar runt midsommar och sträcker sig ungefär fyra veckor framåt. I år finns det mer bär än vanligt tack vare vädret. På Lundby Jordgubbsodling utanför flygplatsen kämpar självplockarna i sommarvärmen. En av dem är Lise-Lotte Danielsson:
- Det blir inte riktig sommar om jag inte har varit här, säger hon.

Per Aronsson tar betalt av Annerli Johannson för drygt fem liter jordgubbar.
FOTO: CAMILLA JOHANSSON

Per Aronsson tar betalt av Annerli Johannson för drygt fem liter jordgubbar. FOTO: CAMILLA JOHANSSON

Foto:

Norrköping2001-07-07 00:00
Mitt på dagen råder inte mycket aktivitet på Lundby Jordgubbsodling, då är det för varmt. De flesta är där på morgonen. Det luktar gödsel och jordgubbar ute på fälten. Två vattenspridare skänker svalka, åtminstone till jordgubbarna.
En genomsnittlig dag under högsäsongen säljer Margareta och Per Aronsson, ägare till odlingen, 1000 liter. De har tre fält på totalt fyra hektar. Det kostar 18 kronor att plocka ett kilo. I slutet av sommaren sjunker priset, eftersom det blir allt svårare att plocka fina bär. Literpriset i affärerna ökar däremot när det finns mindre jordgubbar i omlopp.
Att det finns mer bär än vanligt i år beror på vädret. Solen gör så de flesta bär blir fräscha och inte möglar. Men vädret gör också att säsongen blir kortare. De första svenska jordgubbarna går att skörda runt midsommar. Anledningen är att de har varit täckta med plast.

<b>Jordgubbssugna</b>
- Det är dödsvarmt här, tur att det fläktar lite, säger en svettig Lise-Lotte Danielsson.
Hon är ute tillsammans med sina barn och plockar jordgubbar. Det gör dem minst tre gånger varje sommar. De är alla röda om fingrarna och har siktat in målet för dagen på tre kilo. Bären som de mödosamt kämpar ihop ska de äta till kvällen. Plocka för att frysa in tänker de göra en annan gång - på kvällstid.
- Jag tycker priset är jättebra. Vi var i Dalarna och plockade och där var det mycket dyrare, säger Lise-Lotte Danielsson.
En som inte njuter fullt så mycket av jordgubbsplockningen är Annerli Johansson. Hon har plockat drygt fem liter som hon ska använda till hennes dotters 20-årsdag.
- Måste man så måste man, säger hon, hoppar in i bilen och ger sig iväg bort från de gassiga fälten.
Vid vägningen finns för den intresserade en broschyr som innehåller goda om hur man bäst tar hand om de nyplockade jordgubbarna. Där finns även recept på bland annat saft, paj och marmelad. Inte helt oväntat är huvudingrediensen jordgubbar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om