Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De odlar en framtid

Bland kolonilotternas grönska växer ett nytt liv i ett nytt land fram.

Organisk. Melki Yacoub odlar bland mycket annat kilotunga tomater i sitt växthus.

Organisk. Melki Yacoub odlar bland mycket annat kilotunga tomater i sitt växthus.

Foto: Angelica Forsberg

Norrköping2017-07-24 20:00

Det dröjer inte länge innan gästvänligheten visar sig från sin bästa sida vid Pryssgårdens kolonilotter. Inne bland de många husens botaniska mångfald sitter Melki Yacoub och Waneis Ibrahim och dricker kaffe. Sekunder senare dukas ytterligare en kopp svart upp och historier utbytes.

– Vi kom till Sverige för två och ett halvt år sedan, förklarar Melki Yacoub medans Waneis Ibrahim serverar kaffe.

– Vädret är mindre bra här, framförallt på vintern, men annars är Sverige väldigt, väldigt bra, säger Waneis Ibrahim och berättar om Syriens högsommarvärme som stundtals kan nå över 50 grader Celsius.

Både Melki och Waneis jobbade som bönder i Syrien och berättar om stora gårdar med plats för hundratals av får och kossor. Idag finns inte gårdarna kvar. Den salafijihadistiska terrormillisen Islamiska Staten ockuperar idag området där verksamheten en gång drevs, och Waneis misstänker att gården idag är totalförstörd.

– Som kristen är det väldigt farligt i Syrien just nu. Det finns mycket bra med landet, men det finns tyvärr mycket som är väldigt dåligt, säger han.

Melki och Waneis bodde grannar i Syrien och flydde tillsammans med sina familjer till Sverige år 2015. De menar att de känner uppemot hundra personer som kommit från Syrien och Turkiet som idag bosatt sig i Norrköping. De trivs alla väldigt bra, men situationen i hemlandet finns alltid där i bakhuvudet. Waneis berättar att det är nästintill omöjligt att ha kontakt med sina syskon som bor kvar, vilket grämer honom.

Melki och Waneis barn går sedan ett och ett halvt år i skola och har lärt sig både skriva och prata flytande svenska.

– Min dotter är 18 år och går i en skola som är väldigt bra, säger Melike och visar stolt upp en bild på sin dotter tillsammans med sin mamma.

– I Syrien är det ett mycket hårdare skolklimat, där blir du slagen på fingrarna om du inte sköter dig, fyller Waneis i.

På kolonilotten får de båda ge utryck för sina gröna fingrar. De visar exalterat upp sina odlingar som rymmer gurkor, persilja, pepparrot, lök, bifftomater och vackra blomsterarrangemang. Liksom i Syrien får de goda vännerna möjligheten att odla bredvid varandra och hjälpas åt vid behov. Inne i Waneis hus finns ett litet kök, fåtöljer ett bord och en kamin som ger värme när sommaren inte längre levererar.

Mötet är avslutat och en välfylld påse med nyskördade gurkor och salladsblad delas ut.

– Här är alla så bra och snälla, här trivs vi, avslutar Waneis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!