Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"De nya riktlinjerna ska ta arbetslösa närmare jobb"

Fler i utanförskap ska komma närmare arbetsmarknaden. Och näringslivet får en viktigare roll i det arbetet. Det är innebörden i de nya riktlinjerna för arbetsmarknadsinsatser som arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden har beslutat om.

"För oss ger de nya riktlinjerna en bredare palett att arbeta med", säger Linda Uller, verksamhetschef för arbetsmarknad och ekonomiskt bistånd i Norrköpings kommun.

"För oss ger de nya riktlinjerna en bredare palett att arbeta med", säger Linda Uller, verksamhetschef för arbetsmarknad och ekonomiskt bistånd i Norrköpings kommun.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2022-06-18 12:00

Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden har tagit ett beslut om en ny riktlinje för arbetsmarknadsinsatser. Den nya riktlinjen innebär att även den som inte klarar av en traditionell anställningsinsats ska vara med i en arbetsförberedande insats istället. Riktlinjen innebär också att det lokala näringslivet kan vara inkluderat när det planeras arbetsmarknadsinsatser för den enskilde.

– Det här ger bättre möjligheter till att skapa aktiviteter som för personen närmare jobb. Vi ska inte ha insatser som bara är något slags förvar. Det blir ett tydligare fokus mot att få människor ut i jobb. Samtidigt tittar vi förstås alltid på individens förutsättningar, säger arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämndens ordförande Eva-Britt Sjöberg (KD).

– Det kan ibland vara snårigt med vad vi i kommunen bör och ska göra i arbetsmarknadsfrågor. Den nya riktlinjen stödjer oss i arbetet med att jobba bredare, tillsammans med fler och riktat mot fler branscher, särskilt där vi har störst kompetensbrist. Det betyder att vi kan vända oss mot det lokala näringslivet också, säger Linda Uller, verksamhetschef för arbetsmarknad och ekonomiskt bistånd i Norrköpings kommun.

Enligt nämndordföranden innebär det nya tänkesättet att den som stått utanför arbetsmarknaden länge och levt länge på bidrag ska kunna komma närmare ett jobb.

– Vi vill motverka individers utanförskap och långtidsberoende av bidrag och minska kommunens kostnader kopplade till det. Det handlar om att få ut folk i arbete. Vi måste börja någonstans och då handlar det om att lägga större vikt på att få människor närmare arbetsmarknaden, säger Eva-Britt Sjöberg (KD).

För att möta de nya riktlinjerna startar en ny enhet på arbetsmarknads- och utbildningskontoret till hösten som ska jobba arbetsförberedande. Här har enhetschefen i uppdrag att tillsammans med personal och övrig arbetsmarknad bygga upp den nya verksamheten under hösten.

– För oss ger de nya riktlinjerna en bredare palett att arbeta med. Vi kommer att kunna samarbeta med företag och Näringslivskontoret för att skapa oss en bra bild om inom vilka branscher det saknas kompetenser. Det här blir ett helt nytt arbetssätt för oss, säger Linda Uller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!