Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De lyssnar på barnen

Familjekonflikter, mobbning, prestationskrav, internet, frånvaro av vuxna och ensamhet. Många av samtalen till Barnens rätt i samhället, Bris, handlar om just det. Ett av de kanslier som svarar när barnen ringer finns i Norrköping.

Marie Fowler vid Bris i Norrköping är en av de frivilliga "jourare" som tar emot samtal från barn i hela Sverige. Hon vittnar om barnens ensamhet. "De har inte någon att prata med hemma", säger hon.

Marie Fowler vid Bris i Norrköping är en av de frivilliga "jourare" som tar emot samtal från barn i hela Sverige. Hon vittnar om barnens ensamhet. "De har inte någon att prata med hemma", säger hon.

Foto: Forsby Jan

NORRKÖPING2008-02-08 03:00
Vid kansliet för Bris Region Öst i Norrköping arbetar sju anställda och 80 ideella volontärer, s k jourare, som svarar på anonyma samtal från barn och ungdomar i hela landet. Kanslierna turas om att bemanna barnens jourtelefon och svara på mejl. - Vi vill föra ut barnens röster till politiker och beslutsfattare, sa Gunnel Johnsson, Bris-ombud vid Region Öst, när Bris-rapporten 2008 i går presenterades i närvaro av politiker från socialnämnden i Norrköping. - Det är inget generellt mått på hur barn och ungdomar mår i Sverige. Vårt syfte är att stödja dem som ringer till oss, säger Bris-ombudet Iréne Johansson. De ska känna att de blir trodda, att det finns hopp och hjälp. Mer än var femte kontakt handlar om konflikter hemma, i familjen. - Vi ser att barnen upplever en större utsatthet, säger Iréne Johansson. Stressade föräldrar
Många barn tar stort ansvar när föräldrarna inte fungerar på grund av missbruk. Andra bär på en sorg vid skilsmässor, men blir inte sedda av föräldrarna som är mitt upp i sitt eget separationsarbete. En del utsätts också för fysisk och psykisk misshandel. - Den psykiska ohälsan ökar hos barn, säger Iréne Johansson. - Om man systematiskt utsätts för nedvärderingar sätter det sig i självkänslan. Många föräldrar är stressade och barnen upplever en ensamhet, att de inte har någon att prata med. Det kanske inte är någon förälder hemma förrän på kvällen. Det är viktigt att det finns andra vuxna i barnets närhet som ser dem och pratar med dem, menar Bris. Många barn ringer också om skolan, mobbning och kränkningar på internet. Samtalen om mobbning har ökat med 14 procent. - Barn är beroende av att vuxna agerar och ser, säger Iréne Johansson. "Mer vuxennärvaro"
Barnen har egna strategier för att stå ut, som att lyssna på musik, ha ett fritidsintresse, hitta en egen plats där de känner att de är bra och duger, säger Iréne Johansson som har ett budskap till politikerna: - Titta på vuxennärvaron i skolorna, se till att det finns en bra elevhälsovård. Idag är det egentligen bara lagstadgat med en skolsköterska. Helga Waerme, programsekreterare vid socialkontoret i Norrköping, tar fasta på att det också finns mycket glädje och hopp i barnkontakterna med Bris. - Många barn har det helt okej. Det är bra att de som inte har det har den här ventilen, säger hon och menar att skyddsnätet måste handla om ett gemensamt ansvar för socialtjänsten, barn- och ungdomsnämnden och BUP.
Den ideella föreningen Bris, Barnens rätt i samhället, hade förra året 21 400 kontakter med barn och ungdomar i Sverige, via barnens hjälptelefon och Bris-mejlen. Bris har fem regioner i Sverige, med kanslier i Umeå, Göteborg, Malmö, Stockholm och Norrköping. 54 procent av kontakterna med Bris sker via telefon och 46 procent via mejl. I åtta fall av tio är det en flicka som tar kontakt med Bris. Medelåldern är 14 år. Alla kontakter sker anonymt och gratis. Bris kan, om barnet vill, ta kontakt med myndigheter. Bris startade i höstas en en chat på prov. På hemsidan "www.bris.se" finns också ett diskussionsforum.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om