Det säger Mohammed Osman som är verksamhetsansvarig på Kameltorgets etableringslots. I nästan ett år har den ekonomiska föreningen Kameltorget, som håller till på St: Persgatan i Norrköping, jobbat med att integrera nyanlända somalier i det svenska samhället. Förutom etableringslotsen finns här en närlivsbutik, en klädbutik och även en betalningsförmedling.
Etableringslotsen hjälper dem att skriva in sig på Arbetsförmedlingen, tar kontakt med försäkringskassan, socialtjänsten och andra myndigheter.
- Alla har olika behov. Vi coachar dem till rätt ställe, säger Mohammed Osman.
Det alla har gemensamt är att de behöver någonstans att bo.
- Bostadsfrågan fungerar inte just nu. De nyanlända har ingen chans att konkurrera med andra Norrköpingsbor på bostadsmarknaden, säger Mohammed Osman och berättar att många somalier tvingas bo hos vänner och bekanta i väntan på egen lägenhet.
Flytta till Finspång24-årige Omar Axmed är på torsdagen på Kameltorget för att han behöver hjälp med bostadsersättning. Han fick permanent uppehållstillstånd förra året och har sedan dess inte haft någon egen bostad. För tre månader sedan fick han lägenhet på Dunderbacksvägen i Finspång.
- Finspång är bra men jag hade hellre bott i Norrköping, säger Omar Axmed.
Trots att det är lättare för de nyanlända att få bostad i Finspångs kommun så väljer de flesta att bo trångt i Norrköping.
- Få tackar ja till bostad i Finspång, säger Mohammed Osman.
Hussein Ali som är anställd som handledare och språkstöd på Kameltorgets etableringslots bodde i fem år, med sin fru och nio barn i en trerumslägenhet i Norrköping.
- Men i somras fick vi äntligen en 7:a i Ljura, säger han.
Trycket ökarMohammed Osman och Hussein Ali är bekymrade hur det ska bli nästa år när hundratals somalier kommer till Norrköping. Enligt kommunens prognos väntas 500 somaliska flyktingbarn och 100 vuxna till Norrköping i år och nästa år. Detta efter en dom i Migrationsöverdomstolen som gör det lättare för splittrade familjer att återförenas.
- Vi vet att väldigt många familjer är på väg hit. Det här kommer innebära ett stort tryck på hela samhället.
Hur de ska kunna hjälpa alla dessa människor vet inte Mohammed Osman. Han hoppas på att få hjälp av Arbetsförmedlingen att anställa en tredje person på lotsverksamheten.
BarnomsorgEtt annat problem som de stött på är att det tar lång tid att få barnomsorg i Norrköping.
- De nyanlända kan få vänta i sex månader innan de får barnomsorgsplats vilket de behöver för att kunna delta i kurser och annat, säger Mohammed Osman.
Etableringslotsen jobbar bland annat tillsammans med Arbetsförmedlingen.
- Vi hjälper till med den tvååriga etableringsplanen de har skrivit. Det kan vara att hitta praktik, rätt utbildning och jobb.
Mohammed Osman framhåller att lotsverksamheten är inte bara riktad till somaliska medborgare. Målet är att kunna hjälpa alla nyanlända, oavsett varifrån de kommer.