En sele, en skärm och lite starthjälp. Mer än så krävs inte för att trotsa tyngdlagen och sväva fritt under molnen.
Men för gruppen som drillas på Smedby gård är det ännu inte dags att lämna jordytan. Först måste de lära sig grunderna i skärmflygning. Förmiddagens övning går ut på att balansera skärmen genom att dra i linorna och springa åt rätt håll.
– Syftet är att de ska förstå hur man har skärmen kvar över huvudet, säger Thomas Morsing, hjälpinstruktör.
Han assisterar instruktören Tomas Pettersson som har rest ner från Stockholm för att hålla i kursen, där teori varvas med praktiska övningar. Det är första gången på flera år som det anordnas en kurs i skärmflygning i Norrköpings kommun. Norrköpings skärmflygklubb stöttar med vinsch och vinschoperatör.
Deltagarna i kursen, som pågår i en vecka, är uppdelade i två grupper. I nybörjargruppen finns sex deltagare som får så kallad studentbehörighet om de klarar alla moment. I den andra gruppen finns tre personer som deltar i kursen för att få vinschbehörighet.
– Det är extra kul att vi har två stycken tjejer bland deltagarna, säger Johan Bagge, kassör i Norrköpings skärmflygklubb, som berättar att skärmflygning annars är en mansdominerad sport.
Själv har Johan Bagge hållit på med sporten sedan slutet av 1990-talet. Han beskriver skärmflygning som "att göra något som egentligen är totalt omöjligt".
– Att sitta 300 meter upp i luften är en härlig känsla.
Skärmflygning, som inte ska förväxlas med fallskärmshoppning, för en ganska undanskymd tillvaro i våra trakter. Norrköpings skärmflygklubb har endast ett 20-tal licensierade medlemmar. Licens krävs för att få skärmflyga på egen hand.
Den som vill gå en kurs för att lära sig skärmflygning måste ha fyllt 15 år.
– I övrigt krävs att man är något så när rörlig – man ska kunna springa lite grann. Däremot är det inga viktkrav. Det finns skärmar för alla möjliga viktklasser, säger Johan Bagge.
Att börja med sporten är inte bara tidskrävande, det kostar också en hel del pengar i form av kursavgifter och annat.
– Det är en tröskel att komma igång. Du måste avsätta en vecka för kursen. Det går att låna utrustning under kursen, men ganska så snart måste du köpa egen utrustning, säger Johan Bagge.
– 30 000 kronor räcker inte om du ska köpa ny utrustning, men det finns även begagnad utrustning att köpa från återförsäljare.
En av de kvinnliga deltagarna i kursen är Hatoon Makhool Gjertsson från Stockholm. Hon har tidigare gjort ett så kallat tandemflyg tillsammans med en pilot, vilket är ett sätt för den som inte har licens att prova på skärmflygning.
– Jag flög tandem för två år sedan och tyckte att det var härligt att flyga i luften, säger Hatoon Makhool Gjertsson.
En annan deltagare är Stefan Sundkvist från Linköping.
– Jag testade segelflyg första gången för ett år sedan. När jag var under molnen kände jag att där vill jag vara. Samtidigt är segelflyg lite begränsande, därför började jag titta på skärmflyg, säger han.
Utrustningen som krävs för skärmflyg är lätt att ta med sig på resor, och det är vanligt bland svenska skärmflygare att utöva sporten utomlands. Stefan Sundqvist siktar på att besöka många olika platser med sin skärm i framtiden.
– Alperna, Portugal och Turkiet har bra ställen för skärmflyg. Det blir ett annat syfte med semestern när man gör en aktivitet i stället för att bara sola och bada.