De lägger gärna rabarber på dina rabarber

De startade sitt äppelmusteri för tre år sedan och har redan hunnit utveckla det till att klara även pressning av morötter och rabarber. Nästa idé handlar om rödbetor.

Saft. Man får ut mer än när man kokar saft.

Saft. Man får ut mer än när man kokar saft.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2015-06-02 18:00

– Att pressa rabarber är en helt annan process än med äpplen, säger Britt-Marie Wihlborg som driver Kolmårdens äppelmusteri tillsammans med sin man Lars Karlsson.

– Det behövs inte lika mycket maskiner när det gäller rabarber. Det är bara pressen som används och inte den del som tvättar och river sönder äpplena. Det gör att det tar lite mer tid, säger Britt-Marie Wihlborg.

Efter att rabarberna skurits i bitar fryses de in. Sedan ska bitarna tina innan de pressas till saft.

– Man fryser sönder cellerna och när bitarna har tinat så att de blivit mjuka går de att pressa, säger Lars Karlsson och berättar att man först testade att pressa utan att frysa in rabarbern, men att det inte blev bra.

Han och Britt-Marie gick för en tid sedan med i föreningen Sörmlandsäpplen och träffade likasinnade som de inspirerats av.

– Där träffade vi en man som pressade rabarber och han har vi sedan haft som mentor, säger Britt-Marie Wihlborg.

Hittills har de hunnit pressa 130 kilo rabarber och nu hoppas de att folk ska ta med sig rabarber från sina trädgårdar för att få den pressad till saft. Det hela började när de för fyra år sedan var på ett musteri i Stockholm och mustade äpplen. Då tänkte vi att här i trakten finns det ju inget och sedan när vi såg alla äpplen i villaträdgårdarna tänkte vi att ett musteri kunde ju vara något.

– Vår tanke är att man ska ta vara på vad man har i sin trädgård. Vi tog bilen och gjorde en liten marknadsundersökning och såg ju att varenda trädgård har äppelträd och ett rabarberstånd, säger Britt-Marie Wihlborg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om