Många branscher står inför stora utmaningar för att klara regeringens långsiktiga mål om en minskad klimatpåverkan.
Flera aktörer inom bygg- och fastighetsbranschen i Östergötland slår nu sina kloka huvuden ihop för att påskynda omställningen.
Med satsningen "Östergötland bygger klimatneutralt" tar nu Lundbergs Fastigheter, NCC, Skanska, Sweco med flera avstamp mot en grönare framtid.
– Vi vill öka omställningstakten. Det är därför vi gör det här. Redan förra året gick vi med i den nationella färdplanen därför blev det naturligt att även vara med på regional nivå nu. Vi ser att vi både kan vara med och påverka, men också lära oss mycket av andra genom den här satsningen, säger Jonas Thyrsson, chef för fastighetsutveckling på Lundbergs Fastigheter.
Målet är en halverad klimatpåverkan för hela bygg- och fastighetssektorns värdekedja år 2030 och att den ska vara helt klimatneutral till 2045.
Satsningen lanserades för en vecka sedan och i oktober hålls ett första informationsmöte.
Förhoppningen är då att fler företag inom branschen ska ansluta och att de tillsammans ska kunna hitta lösningar för att minska utsläppen.
– Bygg och anläggningssektorn inklusive uppvärmning står för ungefär en tredjedel av vår totala klimatpåverkan i Sverige, vilket är att jämföra med transportsektorns totala utsläpp, så det är en maktfaktor när det handlar om att förändra bilden över hur våra utsläpp ser ut, säger Johan Rydberg, vd på Cleantech, som har rollen som projektledare.
De har redan fått ett antal intresseförfrågningar från företag som vill vara med, berättar han.
– Det roliga här är att vi ser både stora och små bolag som vill ta det här klivet. Det här nätverket är till för att man ska byta kunskap med varandra för ofta sitter de stora besluten i att man måste ha mod till att förändra sig och modet kommer genom att man har mer kunskap inom ett område, och här blir det ett väldigt givande och tagande.
Liknande satsningar har gjorts i Uppsala och Malmö men det här är första gången det görs på regional nivå.
– Vi hoppas att vi kan vara en föregångare när det gäller det här. Utmaningen är att få alla att dela med sig. Att dela med sig av framgångarna är en sak, men att dela med sig av misstagen också och vad man lärt sig. Vad som fungerar och inte gör det. Kan vi komma till det samarbetsklimatet så har vi vunnit mycket. Då har vi gjort den här resan mycket enklare, säger Karin Lindblad, Sweco.
Aktörerna har nu tagit fram en färdplan med fyra fokusområden. Det handlar om tydligare kravställning vid upphandlingar och större samverkan, resurseffektiva materialval och materialflöden, klimatneutral bygglogistik och byggproduktion samt klimatneutral förvaltning och drift.
– Tittar man historiskt så har förvaltningsfasen varit den tunga biten, där har man gjort av med mest energi, men i dag är förvaltningen den mindre delen av påverkan, och den stora delen ligger på materialflöden och produktionsdelen. Det är där den största utmaningen finns i dag, säger Thyrsson.
En nyckel i sammanhanget är att öka återanvändningen.
Branschen har redan kommit en bra bit på vägen men det finns fortfarande en stor förbättringspotential menar de.
– Det slängs fortfarande väldigt mycket och det är så lätt att slänga i dag. Man bara hivar saker och beställer nytt. Jag tror att det behövs en attitydförändring där, säger Lindblad.