Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De kör den mjuka linjen

Gorma och skrika, hitta fel på varan eller en bedjande blick. Knepen för att få reklamera oönskade julklappar är många, men ofta onödiga. Butikerna ser nämligen en generös bytespolicy som ett viktigt vapen i kampen om kunderna.

NORRKÖPING2006-12-28 06:00
Dagarna efter jul är de mest hektiska på året när det gäller byten och reklamationer. På Elgiganten ringlar kön till återlämningsdissken lika lång som den till kassorna. Enligt Sebastian Andersson, butikschef på Elgiganten, tror kunderna att det är svårare att lämna tillbaka varor än det egentligen är.
- Många kommer med en tråkig attityd. Det märks att de suttit hemma och varit osäkra på om de har rätt att byta och kommer på olika argument. Men det behövs inte, inom 30 dagar har man alltid rätt att lämna tillbaka eller byta en vara även om förpackningen är bruten, säger han och fortsätter:

Tjänar i längden
- Vi tror att vi tjänar på det i längden. Mycket av vår försäljningstaktik går ut på att man har möjlighet att komma tillbaka med varan om man inte är nöjd. Men visst finns det de som utnyttjar systemet, säger han och berättar om använda damsugare och tv-apparater som används över en storhelg och sen lämnas tillbaka.

Fräckt
- Det är fräckt men vi godtar det eftersom kunden kommer först, säger han.
Även på Clas Ohlson är bytespolicyn generös, för generös menar vissa.
- Det finns en del som tycker att vi låter kunderna reklamera trasiga varor för lätt. Vissa saker är det inte ens fel på men det är order från Stockholm att vi ska ha en snäll policy, säger Joakim Johansson på Clas Ohlson.
Han arbetar med att gå igenom de reklamerade varorna. I ett rum inne på kontoret avgör han vilka varor som åter hamnar i butiken, slussas vidare till Stockholm för reparation eller hamnar i soptunnan.

Satt i system
- Jag vet en man som verkar ha satt i system att köpa videoapparater och hämta ut en ny efter ett tag, säger Joakim Johansson
Generösa återköpsregler har blivit allt viktigare i kampen om kunderna, menar Patric Sehlin på Intersport.
- När en likadan blå tröja finns i två andra butiker i närheten måste man arbeta med mjuka värden. Vi friar hellre än fäller om en kund försöker lämna tillbaka en använd eller trasig vara, annars är det en förlorad kund.
Sedan han började arbeta med Intersport har antalet kunder som försöker mygla med återköpsrätten varit få.
Annat var det när han arbetade på en hemelektronikbutik.
- Folk köpte en videokamera, använde den på semestern och lämnade sen tillbaka den, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om