Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De jobbar för mer jämställt beslutsfattande

Norrköpings kommun ska leda ett EU-projekt för ökad jämställdhet. "Det kommer att bli tydligt vad som är våra styrkor och vad som är våra utmaningar", säger Elvira Ekström, folkhälsostrateg.

Sara Meyer, samordnare i internationella frågor, och Elvira Ekström, folkhälsostrateg, förbereder ett internationellt seminarium om jämställdhet.

Sara Meyer, samordnare i internationella frågor, och Elvira Ekström, folkhälsostrateg, förbereder ett internationellt seminarium om jämställdhet.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2021-03-18 19:00

Projektet går under förkortningen GEMIS och drar i gång nu i mars. Projektet har deltagare i Frankrike, Tyskland, Portugal, Italien och i Polen och dessutom deltar nätverket SERN där Norrköping är medlem, och en organisation som arbetar med ”gender studies” i Tjeckien. 

Initiativet kommer från Parma i Italien och Norrköping kom in i projektet genom sitt medlemskap i SERN.

– Parma la fram den här idén och Irma Görtz (kommunfullmäktiges 1:e vice ordförande, reds. anm.) nappade direkt, säger Sara Meyer, samordnare i internationella frågor.

Projektet är alltså politiskt förankrat och på nästa kommunstyrelse ska en politisk styrgrupp utses. 2020 antog kommunfullmäktige riktlinjer för jämställdhetsintegrering i kommunen.

– Det här är ett perfekt tillfälle att jobba vidare med jämställdhetsfrågan tillsammans med andra inom EU, säger Elvira.

Under två år kommer nio olika evenemang att anordnas. Bland annat står Norrköping värd för ett seminarium i september.

– Temat kommer att vara jämställt beslutsfattande, både på lokal, nationell och europeisk nivå. Vi tänker bjuda in forskare med kompetens i genusfrågor och lyfta fram några lokala exempel. Tanken är också att kvinnor i politiken får mötas och förhoppningsvis inspirera varandra, säger Elvira.

Det handlar inte bara om att få in fler kvinnor i politiken utan också om hur mycket plats de tar i talarstolen och om vilka frågor man lyfter exempelvis. När Tyskland håller seminarium kommer temat att handla om inkluderande språkbruk.

Är det inte så att Sverige ligger före de andra länderna i jämställdhetsfrågor?

– I många frågor stämmer det att vi är bra på jämställdhet, men sen finns det jämställdhetsutmaningar också. Det är bra att få stöta och blöta och få andra länders reflektioner på det vi gör, säger Elvira. 

Det första mötet skulle ha skett i Frankrike den 30 mars men det blir förstås helt digitalt. 

Hur ser ni på chanserna att träffas på riktigt i september?

– Än så länge håller vi hoppet uppe om att det ska bli av fysiskt men vi är beredda på att ställa om till digitalt om vi måste, säger Sara.

Projektet är helt finansierat av EU-medel. Arbetet ska resultera i en handbok med goda exempel och konkreta åtgärder, samt en vägledning med rekommendationer för ett mer könsneutralt språk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!