Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De hoppas på inställd folkomröstning

Norrköpingsgrekerna Lambros Pitiakoudis och Papaconstantinou Makil tror och hoppas att folkomröstningen i Grekland ställs in.- Det var inte rätt läge för Papandreou att utlysa en folkomröstning, säger de i en reflektion över den senaste tidens utveckling.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2011-11-03 05:00

Beskedet om att det kan bli en folkomröstning om de sparpaket och ekonomiska nödåtgärder som Grekland ställts inför slog ner som en bomb i Europa för ett par dagar sedan.

Grekerna Lambros Pitiakoudis och Papaconstantinou Makil, som bor och arbetar i Sverige sedan många år, hoppas att omröstningen undviks.

- Jag tror och hoppas att de andra EU-länderna övertalar Papandreou att avstå från en folkomröstning, säger Makil som själv arbetar med ekonomi inom försäkringsbranschen i Norrköping, och tillägger:

- Personligen förstår jag inte varför det ska bli en folkomröstning nu, det var ingen om medlemskapet till EU eller om valutasamarbetet. Nu är det inte läge att ha en omröstning.

Greker inte lata

Enligt Pitiakoudis och Makil är det en majoritet av grekerna som önskar att det inte blir någon folkomröstning.

Men om Papanderou får som han vill, och det ändå blir en, tror de att folket kommer att rösta ja.

- Ja det tror jag, det finns en myt om att vi greker skulle vara lata och slöa, men det är inte sant. Tvärtom, de flesta greker jobbar under sämre arbetsförhållanden och fler timmar i veckan än vad vi till exempel gör i Sverige, konstaterar Lambros Pitiakoudis, som driver en restarang på Kungsgatan. Han tillägger att det finns ett stort ansvarstagande bland befolkningen.

-?Självklart har ekonomin misskötts.

Ingen trojka

De flesta greker inser allvaret i den misskötta ekonomin, och är villiga att gå väldigt långt för att lösa problemen. Men att bli tillsagd med pekpinne från EU-håll är inget som välkomnas i det grekiska samhället.

- När jag pratade med min 87-åriga mamma sa hon att "jag har också misskött mig", men poängterade samtidigt att ingen trojka från Bryssel ska komma och säga åt oss vad vi ska göra.

Alla drabbas

Skulle det, mot förmodan, bli nej i en eventuell folkomröstning kan det mycket väl leda till en statsbankrutt - att Grekland som land går i konkurs. Det vore något som skulle slå ut över hela Europa.

- Vem drabbas? Inte bara Grekland, utan hela Europa! Även de stora ekonomierna i norra Europa påverkas, säger Pitiakoudis och syftar på de många banker som äger fordringar i Grekland.

"Sitter i samma båt"

Det viktiga nu, enligt Papandreou och Makil, är att Grekland biter ihop och kämpar för en lösning.

- Nu behöver vi stå fast vid det beslutet som fattades den 26 oktober om vad vi behöver göra, och sedan arbeta för det, säger Makil och Pitiakoudis instämmer.

- Vi greker sitter i samma båt, vi måste ro i samma linje nu för att komma framåt.

Fakta: Greklands skuldDen grekiska staten har skulder i form av statsobligationer till banker världen över på totalt omkring 150 miljarder euro, motsvarande 1?350 miljarder kronor.De europeiska bankernas andel av den summan är 85 miljarder euro.I förra veckan kom EU, den europeiska bankföreningen och Grekland överens om att skriva ner bankernas fordringar med hälften. Premiärminister Giorgos Papandreou och hans regering vill nu genomföra en folkomröstning för att avgöra om det sedan slutet av oktober med EU avtalade sparpaketet ska godkännas. Källa: TT-Reuters, Folkbladet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om